Monday, October 29, 2012

banoffee pie

bismillahirrahmanirraheem..
assalamu'alaikum wrt wbt.

percubaan pertama yg agak kureng menjadi..
gambar pun lupa nk snap. insyaallah akan cuba lagi.
tapi resepi tetap kena sep dlm ni.. takla jenoh nk korek nnti;)

sumber: saveur.com

crust:
  • 125g butter cair
  • sepeket kecil biskut digestive (250g), dihancurkan halus2.
filling:
  • 3/4cwn susu pekat (395g/ 14oz)
  • 1/2cwn gula perang
  • 125g butter
  • 4 biji pisang, hiris nipis
  • sekotak kecil heavy cream/ thickened cream (220-250ml)
  • sesudu besar serbuk koko <-- li="li" optional="optional">
tatacara:
  1. crust: satukan butter cair dan biskut yang dah dihancurkan. tekan pada permukaan loyang. simpan dalam peti sejuk sementara buat filling.
  2. filling: cairkan butter dalam periuk kecil. masukkan gula perang dan kacau hingga gula hancur. masukkan susu pekat dan kacau hingga agak likat (dalam 10minit). 
  3. tuang filling kedalam loyang berisi crust tadi dan simpan kembali dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 1 jam atau sehingga diperlukan (dah dekat time nak makan).
  4. when the time has come :p.. susun hirisan pisang diatas filling tadi. 
  5. pukul heavy cream hingga gebu, sudukan dan ratakan atas pisang. ayak serbuk koko keatas cream dan hidangkan sejuk2.  

No comments:

Related Posts with Thumbnails