Wednesday, December 21, 2011

sultana butter cake

bismillahirrahmanirraheem..
assalamu'alaikum wrm wbt.

antara perkara yg menggumbirakan saya ialah
apabila terjumpa/ berjumpa teman lama
anie of metearoha bukan teman lama
malahan tak pernah bersua
cuma berkenalan-bertemanan di alam maya saja..
tapi laaaaama sangat anie tak muncul dipersada blog
bila balik dari mekah tgk anie ada updates.
wah!!! gumbira sungguh rasa dihati!
betul2 rasa macam jumpa member lama! :D
bila dibelek2 blog anie..
tergoda pulak dengan butter cake dia.. ;)


lepas makan seketul nak lagi dan lagi dan lagi.. maka bertambahla kalori.. :p

sumber: anie of metearoha
sumber asal: yatt of easybakes
  • 250g butter, dilembutkan pada suhu bilik
  • 180g gula
  • 5biji telur
  • 1/2tsp vanilla
  • 200g self raising flour
  • 80g sultana, direndam dalam air oren <-- saya campur mixed fruits dan rendam dalam ribena (air oren xdak stok kat rumah)
  1. panaskan oven 170C. gris loyang dan tabur tepung. (saya guna bundt pan macam anie :D)
  2. pukul butter dan gula hingga kembang dan gebu
  3. masukkan telur satu demi satu
  4. masukkan tepung dan kaupbalikkan hingga sebati
  5. masukkan esen vanilla.
  6. masukkan sultana dan gaul sebati.
  7. tuang kedalam loyang dan bakar 45-50minit. 
thanks anie & yatt.. such an easy cake & a crowd pleaser ;)

3 comments:

Anie said...

W'salam Mrs Plain June ;)

Waaahhh tenkiu ada sebut2 nama aii dlm blog u ni. Tu lah ada masaalah technical dgn camera at 1st. Lama baru dpt yg baru drpd hb hehehez. Maklum lah I tak keje.

Dah tu dpt time2 nak puasa, dah sibuk dgn order kuih raya. Lepas tu balik sg for almost 3 mths....tak kuasa nak update blog hehehez.

Alhamdullilah skarang berblog balik. Kek mmg sedap kan....mine was gone within 1.5 half days, my hb yg makan byk hehehez ;) Hope u r adjusting life back in m'sia.

somuffins said...

June
I pun teruja nak buat kek nih tapi belum beli SRF lagi.

Sebenarnya I suka buat kek guna SRF sebab kelembutannya terjamin.

mrs plain-june said...

hehe anie.. nasib baik u tak tersedak masa dok sebut & seru nama u :p

kak cs.. saya guna srf yg dah laaama dok dlm peti.. rasa mcm kurang lembut sbb kuasa penaikan & pelembutan berkurangan bila disimpan laaaama. atau apakah itu igauan saya semata? hmm...

Related Posts with Thumbnails