Wednesday, December 22, 2010

garlic potato wedges

hari tu jumpa buku everyday kitchen library kat mph
konon2 nak jadikan wedding present
last2 alahai.. sayang la pulok!
kensel! ganti present lain lah!
buku2 tu present utk diri sendiri :p

the cute box of recipes that captured my heart..

suruh anak teruna gebu tu belek2
pilih menu mana dia nak ummi buatkan..
menu pertama pilihannya semestinya dari buku potatoes:

garlic potato wedges

bahan2:
  • 4biji kentang sedang, cuci bersih tapi tak perlu buang kulit
  • 2sdb butter
  • 4sdb minyak zaitun
  • 2ulas bawang putih, dicincang
  • 1sdb parsley kering*
  • 1sdb rosemary*
  • 1sdb thyme*
  • garam & black pepper secukupnya
*ganti dengan mixed herbs pun boleh..

tatacara:
  1. rebus kentang dalam 10minit (tak perlu sampai lembut sangat). tapis air panas dan siram air sejuk (air paip) dan tapis lagi. dah kering air baru belah memanjang - 4 atau 6 ikut saiz, jangan buang kulit.
  2. panaskan butter dan minyak zaitun dan tumis bawang putih hingga garing. tutup api.
  3. masukkan mixed herbs dan gaul.. sapu dengan brush keatas permukaan kentang yang dah dipotong tadi.
  4. bbq/bakar atas api atau grill dalam oven selama 10-15minit (saya guna suhu 190C)

baru keluar oven..

togel.. slps dikupas kulit..

verdict:
simple & sedap!
anak teruna tu suka sangat!
ummi dia pun suka ;)

4 comments:

zarin said...

the book is so comel...nak cari jugak la hikhik ;-)

mrs plain-june said...

beli jgn tak beli! i beli kat mph the curve..

Anie said...

I mmg angan2 nak collect buku masakan gak tapi takde tempat nak simpan :( huhuhu. Jadi, I slalu bli magazine, koyakkan resepi page yg I nak n simpan dlm folder jer...hehehez

mrs plain-june said...

i dun hv much collection either.. tapi yg ada pun bersepah2.. yg kat dapur.. kat hall, kat bilik.. suka hati je nk belek2 merata2 :p

Related Posts with Thumbnails