Wednesday, July 20, 2011

chocolate chip banana muffins

masa tengah buat carrot cake k.insyirah bagitau t.zarina nak muffins
kebetulan mmg niat nak buat utk teacher & geng kelas 4yaqut
lepas carrot cake masuk oven terus godek2 buat muffins ni pulak




sumber: tengok kat dr.inahar, asal dari izah, sumber asal dari allrecipes.com
  • 1 3/4 cawan tepung serbaguna
  • 3/4 cawan gula <-- saya guna 1/2cwn membukit gula perang
  • 1 teaspoon baking powder
  • 1 teaspoon baking soda
  • 1/2 teaspoon garam
  • 1 biji telur
  • 1/2 cawan minyak
  • 1/2 cawan plain yogurt
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 1 cawan pisang lecek
  • 3/4 cawan semisweet chocolate chips
Caranya: (Cara izah)
  1. Dalam mangkuk yang besar ayakkan tepung bersama baking powder, soda dan garam. Kemudian masukkan gula dan chocolate chip. Gaul rata
  2. Dalam bekas yang lain, satukan minyak, telur, yogurt, pisang dan essence Vanilla. Gaul rata.
  3. Kemudian masukkan adunan pisang ke dalam mangkuk tepung tadi. Gaul sekadar bersatu sahaja.
  4. Sendukkan ke dalam paper muffin dan bakar pada suhu 180 C selama 25 minit.
muaz kata sedapnya bau.. esok muaz nak makan satu!

update:
teacher zarina just sms mentioning that she love this muffins! alhamdulillah...

7 comments:

Mas said...

rajinnya memapin....
nak seketoiii...
sedappnya tengok mapin tu...

somuffins said...

Jue
Happy belated birthday... Kita sama bintang rupanya, hehe..

I love all your cakes.. look simple yet yummy. Rajin betul you all nih ek? Shidah, Zarin pun cam you jugak.

mrs plain-june said...

cepat standby mas.. nak terbangkan kat mas dah ni. hehe..

timakasih ciksom :)
hoho.. itu sifu 2org tu above my league.. saya cuma budak baru belajar :D

CT Delima said...

As'salam Jun

Salam kenal dari Kak ct. nampak sedap2 juga resipi dalam blog Jun. muffin tu pun ceria penuh dengan choc chip sangat sedap :)

mrs plain-june said...

salam kenal kak ct! wah.. sungguh tergoda tgk resepi2 kak ct! kalau rumah dekat, hari2 sy oder dinner dgn kak ct :D

inahar ali said...

salam jun..yuhuuu nk mapin gak..mapin akak dh lama abisss..hehe!!

mrs plain-june said...

wslm dr.inahar! saya pun nk kena buat lain nih.. teacher kelas anak saya suka sgt :D

Related Posts with Thumbnails