Tuesday, July 5, 2011

red velvet cheesecake for july

i lurvvvvvvvvvve july! why?
because our birthdays are in july  :)
yup! me & hubby.. both are born in july
differs only a week, and a year ;)

and my adik ipar also
and my kakak ipar also
both are born in july as well!

hmm.. time ni teringat opis lama dulu..
berderet2 birthdays in july.. one after another..
from 3rd july sampailah 30th july!
rindu masa yg lalu itu!


ok. i made this rvcc for my adik ipar
who came all the way from kelate - for a meeting in kl
kek untuk cik abe? pls go buy your own-lah!
merajuk sbb dia kata delicious rvc is so sedap but i beg to differ. its too dry!
and he really love wondermilk cupcakes! sgt kerap dibelinya tau. sedih!

i've made this red velvet cheesecake before
but after studying the perfect cheesecake recipe
i twist it a little bit.. konon2 nak dapatkan perfect red velvet ciskek :p
yet, the changes are too subtle.. macam takdak beza ja??
dan lagi best, i don't remember the taste of previous rvcc!
cemana nak benchmark? jeng!

the final slice..

below is the twisted recipe.. the original recipe kat sini
sumber: recipegirl or grouprecipes (originally from southern living magazine)
bahan2 base:

  • 17keping biskut oreo <-- saya tambah lagi sekeping & keluarkan cream
  • secubit gula castor
  • 1/4cwn butter cair
bahan2 cheesecake:
  • 3ketul cream cheese 250g
  • 1 1/4cwn gula castor
  • 4biji telur, dipukul sedikit
  • 3sdb serbuk koko
  • 1/2cwn sour cream
  • 1/2cwn buttermilk
  • 1/2cwn heavy cream
  • 1sdk cuka
  • 2sdk vanilla
  • 2sdb red food coloring 
bahan2 frosting:
  • 1ketul cream cheese 250g
  • 1/4cwn butter, dilembutkan <-- 2sdb butter
  • 2cwn gula aising, diayak <-- 1cwn gula aising
  • 1sdk vanilla
tatacara:
  1. panaskan oven 160C dan sediakan waterbath. balut bahagian luar loyang springform dengan aluminium foil, sebaik-baiknya 2 lapis.
  2. base: hancurkan biskut dan gaul bersama gula dan butter cair. tekapkan adunan kedalam loyang springform 9inci. (saya simpan dalam freezer sementara buat cheesecake)
  3. cheesecake: putar cream cheese bersama gula hingga lembut. masukkan telur dan bahan2 lain dan putar dengan kelajuan perlahan sehingga adunan sebati. tuang adunan keatas base tadi.
  4. bakar secara waterbath/ bain-marie pada suhu 160C selama 80-85minit. biar cheesecake dalam oven lebih kurang 30minit baru keluarkan pada suhu bilik. sebelum buka springform, sisipkan pisau tajam disekeliling kek. sejukkan dalam petisejuk semalaman.
  5. frosting: pukul creamcheese dengan butter hingga lembut. masukkan gula aising sedikit demi sedikit. masukkan vanilla dan pukul sebati. sapu atas kek yang dah sejuk.
nota:
the highlighted in kelabu is the minor changes. 

verdict:
its kinda not too padat ciskek.. soft and moist.
but i can barely finish one slice at one go!
tapi adik iparku boleh makan 2 slice skali hadap!

6 comments:

Sizuka said...

Cheese cake! Iffah would love that. dia hantu cheesecake. tapi sebab mama dia tak suka sgt cheesecake, maka, mama dia pun tak buat. melampau sunggu mama iffah ni :D

mrs plain-june said...

Alaa..tak sempat bg iffah.. Dah licin! My sil suka sgt.

Salwa Hamzah said...

Kak June-hr tu sy buat tapi after 30min dlm oven keluarkan dan potong...(sbb tak sabar nak rasa) tapi dia lembik kat tengah..Memang nak kena masuk freezer semalaman ker?

mrs plain-june said...

oho! ciskek mmg wajib masuk peti es dulu.. sekurang-kurangnya 4jam. sebaik-baiknya semalaman.. baru lepas keluar oven mmg kat tgh akan wobbly (mcm lembik - tak masak betul) tp dia akan solidify itself (mengeras sedikit) within time.. dan sebab tu jugak kena masuk peti es. lepas tu cuba masuk peti tak? how isit after keluar peti?

Salwa Hamzah said...

Masa kuar peti es tu dah 1/4 of the cake.Memang ok lah...wow..akak masuk heavy cream lagi...without heavy cream pun dah cukup heavy kan..tp sedapppppppppppp

mrs plain-june said...

heavy cream tu buat kek ni lg lemak. lenkali rasa mcm tamau letak :p

Related Posts with Thumbnails