almost everyday cik abe akan belikan coklat :D
siap berebut dengan anak! hahaha.. buruk perangai mak ni tau!
stok kunyahan anak2 (dan mak :p) dlm fridge dah zero
itu yang menggigil2 nak buat choc torte ni..
dah lama dok aim.. dah lama beli prune..
(prune pun dah tinggal separuh bekas!)
baru sekarang terlaksana..
alhamdulillah..
sumber: bbcgoodfood
bahan2:
- 250g prune <-- saya letak 200g je (kes tak cukup stok)
- 4tbs brandy <-- saya ganti ribena tapi buat pekat drpd biasa
- 25g serbuk koko
- 100g coklat masakan
- 50g butter
- 100ml air panas
- 175g gula castor <-- saya kurangkan ke 155g
- 4biji putih telur <-- saya guna 3biji putih telur (sebab dah cukup 4oz)
- 85g tepung
- 1sdk serbuk cinnamon
- rendam prune dalam air ribena.
- panaskan oven ke 170C dan gris loyang springform 9inci.
- masukkan serbuk koko, coklat masakan, butter, air panas dan 140g gula kedalam periuk sedang dan panaskan adunan atas api kecil dan kacau hingga sebati. tutup api dan sejukkan pada suhu bilik.
- pukul putih telur hingga soft peak terbentuk. masukkan baki gula dan pukul lagi hingga stiff peak terbentuk.
- ayak tepung dan serbuk cinnamon kedalam putih telur dan kaupbalikkan perlahan-lahan dengan menggunakan sudu besi.
- tuang adunan coklat tadi kedalam putih telur dan kaupbalikkan hingga sebati.
- tuang adunan kedalam loyang. susun prune atas adunan (prune akan tenggelam) dan tuang baki ribena keatas adunan.
- bakar selama 30minit.
- hidang bersama krim atau krim fraiche (saya makan gitu jek.. atau hidang dengan eskrem vanilla)
makan camtu ja.. gone in 1day. |
verdict:
shedap!!! (semua pun sedap :p)
tapi kalau cik abe kata sedap memang sedap sungguh!
sebab benchmark dia memang tinggi
compare dengan bini yg semua pun bedal ni.
kek lembut dan tak sepadat torte yang pernah buat sebelum ni..
maybe sebab ketiadaan kuning telur?
rasa masam2 manis prune yang direndam dalam ribena
membuatkan torte ni lain perasaannya & lebih special.. :)
No comments:
Post a Comment