Tuesday, November 30, 2010

chicken pot pie

percubaan pertama yang mendebarkan!
meletup-letup dalam oven!
hanya kerna lubang atas pastry tak cukup berlubang
(takdek lubang la tu!!)
ada yang berlubang besar sampai terkoyak2
(sungguh tak senonoh kerjaku!)
masa bakar pun main agak2 je..
end-up.. chicken pot pie jadik chicken hangit pie!
but no so bad-lah..

one of the chicken pot-hangit pie. sampai terkambus lobang tu ha!
sumber resepi: allrecipes
bahan2:
  • 1 pound skinless, boneless chicken breast halves - cubed 
  • 1 cup sliced carrots
  • 1 cup frozen green peas <-- NIL: ganti dengan cauliflower floret
  • 1/2 cup sliced celery <-- NIL: ganti dengan terung 
  • 1/3 cup butter
  • 1/3 cup chopped onion
  • 1/3 cup all-purpose flour
  • 1/2 teaspoon salt
  • 1/4 teaspoon black pepper
  • 1/4 teaspoon celery seed <-- NIL: ganti dengan mixed herbs 
  • 1 3/4 cups chicken broth <-- guna 1cube ayam + 2cwn air panas
  • 2/3 cup milk <-- guna susu sejat je.. stok fresh milk dah pupus :(
  • 2 pie crust <-- guna ready made pastry jek
tatacara: 
  1. panaskan oven ke 190C.
  2. rebus ayam yang dah dipotong kecil bersama carrot dan sayur2 lain. biarkan dulu.
  3. panaskan butter dan tumis bawang hingga layu. masukkan tepung dan rempah2 lain. gaul sebati. 
  4. tuang chicken broth (saya ambil dari rebusan ayam & sayur tadi) dan susu secara perlahan2. 
  5. masukkan sayur dan ayam tadi kedalam periuk. <-- original method tak buat macam ni - tabur terus ayam & sayur kedalam bekas.
  6. kecilkan api dan biar hingga kuah agak pekat. 
  7. dah masak, tuang kedalam 'pot' atau apasaja jenis bekas untuk dibakar. 
  8. lapik bekas dengan pie crust <-- saya tak buat yang ni. 
  9. tuang adunan ayam tadi keatas pie crust.
  10. cover bekas dengan pie crust dan buat lubang sikit kat atas crust tu.
  11. bakar selama 35minit. 
verdict:
despite of the hangitness - sedap jugek dimakan sebagai dinner :p
yang penting ada jugak anak2 yang suka makan ni..
boleh ummi buat lagi nanti ;)


3 comments:

zarin said...

amik kat allrecipe kan! i pernah try recipe ni...sedap bg we all sbb memang habis lincin di balun hubster n dotter, i dpt rasa sikit je :D

mrs plain-june said...

yep! from allrecipe :)
nak kena buat lagilah! sampai betul2 menjadi.. mana tau kot2 all kiddos instead of half of them suka ;)

Anie said...

Mostly kan I suka makan benda yg terhangit sikit. Mcm roti kalau I toast suka sampai garing2 dan kalau i goreng keropok pun I suka goreng extra garing for myself...hehehez. Telur mata lembu pun sama :D Ada org ckp tak bagus utk kesihatan...tapi nk buat mcm maner dah suka...hehehez

Related Posts with Thumbnails