chiffon cake :)
this one with an addition of yogurt..
bahan2:
- 4biji kuning telur
- 40g gula
- 1/4sdk garam
- 40g minyak jagung
- 140g yogurt
- 1sdb perahan jus lemon
- 110g tepung gandum
- 10g tepung kastad
- 1sdk baking powder
- 5biji putih telur
- 50g gula castor
- 1/2sdk cream of tartar
- panaskan oven 170C.
- ayak tepung, kastad & baking powder. ketepikan dulu.
- pukul kuning telur bersama2 40g gula hingga gula hancur. masukkan minyak, garam, yogurt dan perahan jus lemon. gaul sebati.
- kaupbalikkan tepung kedalam adunan kuning telur hingga sebati.
- dalam mixer, pukul putih telur hingga berbuih. masukkan cream of tartar. pukul hingga soft peak terbentuk.
- masukkan 50g gula secara berperingkat dan pukul hingga stiff peak terbentuk.
- kaupbalikkan 1/3adunan putih telur kedalam kuning telur hingga sebati.
- masukkan keseluruhan adunan kuning telur kedalam putih telur dan kaupbalikkan hingga sebati.
- tuang adunan kedalam loyang chiffon bersaiz 23inci. hentak loyang untuk mengeluarkan udara.
- bakar selama 45minit atau hingga golden brown.
- dah masak, keluarkan dari oven dan tonggengkan loyang dan biar sejuk dalam keadaan tertonggeng. dah sejuk baru keluarkan dari loyang.
makcik pun suke ;) |
2 comments:
Makcik kat sini pun suka...hehehez, yum yum tapi my hb tak minat kek mcm gini, dia kata very dry boleh tercekik. Dia suka mkn kek yg manis2, yg ada topping icing...eerrgghhh I dun like...hehehez.
hehe.. i makan chiffon yg homemade only. kalau beli kat kedai mmg boleh tercekik yg yr hb kata.. yg homemade ni soft & moist. you boleh jugak try sapu topping icing on the cake ;)
Post a Comment