takdak rupa bun tapi disebut bun!
bila tengok cara pembuatannya..
macam nak buat scones.
apa-apa pun.. kita cuba dulu :)
nampak suci murni tak? |
bahan2:
- 225g tepung naik sendiri
- 1sdk baking powder
- 75g gula
- 75g butter sejuk
- 1biji telur, dipukul sedikit
- sedikit susu
- jem raspberry secukupnya
- ayak tepung dengan baking powder.
- potong butter kecil2 dan masukkan dalam peti sejuk dalam 10minit.
- ramas butter sejuk dengan tepung hingga jadi macam serbuk roti (saya guna cutter).
- masukkan gula. gaul dan buat macam lubang ditengah2.. tuang telur yang telah dikocok dan gaul adunan.
- masukkan susu secukupnya.. cukup hingga adunan boleh dikepal2. masukkan dalam peti sejuk sekejap.. dalam 10minit.
- panaskan oven ke suhu 180C. dan sediakan loyang pembakar (gris dan lapik kertas).
- keluarkan adunan dan kepak bulat2 dan leperkan.
- masukkan jem raspberry ke atas setiap adunan dan bungkus - bulatkan dan leperkan semula.
- sapu susu ke atas permukaan bun dan tabur gula.
- bakar selama 15-20minit atau sehingga permukaan buns berwarna keperangan. (saya bakar 20minit tetap tak perang! apakes?? i dunno! huhuhu..)
la hai.. ciput sungguh inti raspberry jem itu! |
sedap! memang rasa macam scones!
nota:
saya dapat 15ketul (setiap ketul saya agak2 timbangannya dalam 30g)
No comments:
Post a Comment