Friday, November 12, 2010

roly-poly bread & butter pudding

bila jumpa resepi ni saya teringat chocolatey (nutella) bread pudding
its so simple & so sedap!
cara buat pun very similar..

kebetulan ada 2buku roti gardenia jumbo!
(budak2 sekolah 2orang tu makan roti sorang 4-5keping tiap pagi)
cik abe terlupa dia dah beli hari sebelumnya.. semalam beli lagi
oh! terimakasih cik abe.. boleh cik adik cuba resepi ni ;)

resepi dibawah adalah hasil adaptasi dari theenglishkitchen
saya takdak uncut loaf.. maka.. kena ejas2 ikut bekas & roti yang ada

ooolala!
bahan2:
  • 10keping roti gardenia
  • sedikit butter
  • 1cwn jem strawberry (dalam separuh botol)
  • 1cwn susu
  • 1cwn heavy cream
  • 2biji telur
  • 1 1/2sdb gula
  • 1sdk vanilla
tatacara:
  1. gris loyang 8inci dengan butter dan sapu jem atas butter tu. lagi banyak jem lagi sedap ;)
  2. sapu kesemua roti dengan butter dan terbalikkan atas lapik/ dulang, sapu jem di permukaan sebelah lagi (part ni memang agak belemoih).
  3. gulung roti (jem sebelah dalam) dan potong kepada 3bahagian. susun dalam bekas tadi.
  4. dalam mangkuk sedang, kocok susu, telur, gula dan vanilla hingga sebati.
  5. tapis adunan susu kedalam bekas berisi roti tadi. biar 30minit hingga roti menyerap susu.
  6. tabur gula atas adunan tadi.
  7. panaskan oven 160C dan bakar 1jam.
kidnap seketul buat sahur ;)

verdict:
puding roti macam ni sangat sesuai dimakan immediately selepas pembakaran
kalau simpan peti.. esoknya masuk micowave.. rasa kurang umph! 
kekdahnya.. buat pepagi kalau nak buat as breakfast.
tapi buat makan petang pun best ni.. 


No comments:

Related Posts with Thumbnails