Tuesday, November 30, 2010

potato & cheese borek

saya jumpa perkataan borek ni by chance..
langsung terjumpa resepi cheese & potato borek
tapi takde fillo sheet.. guna pastry je..
akhirnya jadik ala2 karipap kentang!

the inti: mashed potato+sauteed onion+cheese

hasil pembuatan anak dara

adaptasi dari: giverecipe
bahan2:
  • 5 middle potatoes
  • 1 big onion, cincang 
  • 1tbsp pepper or tomato paste <-- saya guna serbuk cili 1tsp
  • 1tsp cumin
  • 1tbsp black pepper
  • 1tbsp salt
  • ½ grated yellow cheese <-- saya guna grated cheddar cheese
  • ready made pastry
tatacara:
  1. sediakan filling - rebus kentang sampai empuk dan lecek dengan garfu,
  2. tumis bawang cincang. tambah bahan2 kering: serbuk cili dan rempah2 lain. 
  3. masukkan bahan tumis kedalam kentang lecek. 
  4. masukkan cheese kedalam kentang lecek dan gaul sebati (filling boleh simpan dalam petisejuk dan guna kemudian hari atau hari2 kecemasan).
  5. panaskan oven 190C (saya guna fan-force mode sbb matgebu kata pastry akan lebih rangup).
  6. sediakan pastry sheet (nyahbekukan dulu) dan potong 4segi sama.
  7. letak inti kat tengah2 dan lipat jadi segitiga.. tutup filling dan tekan dengan garfu.
  8. lubangkan tengah2 pastry <-- bagi wap keluar.
  9. susun atas dulang. sapu permukaan pastry dengan kuning telur.
  10. bakar 20minit.
verdict:
cik abe kata nothing special.. takde yg menarik. 
syahdu jugek tapi cek buat utk anak2.. tak ble nak buat pedas2..
takpe. lenkali cek letak mince meat atau mushroom 
& tambah 2tbs paprika!
;)


No comments:

Related Posts with Thumbnails