langsung terjumpa resepi cheese & potato borek
tapi takde fillo sheet.. guna pastry je..
akhirnya jadik ala2 karipap kentang!
the inti: mashed potato+sauteed onion+cheese |
hasil pembuatan anak dara |
adaptasi dari: giverecipe
bahan2:
- 5 middle potatoes
- 1 big onion, cincang
- 1tbsp pepper or tomato paste <-- saya guna serbuk cili 1tsp
- 1tsp cumin
- 1tbsp black pepper
- 1tbsp salt
- ½ grated yellow cheese <-- saya guna grated cheddar cheese
- ready made pastry
- sediakan filling - rebus kentang sampai empuk dan lecek dengan garfu,
- tumis bawang cincang. tambah bahan2 kering: serbuk cili dan rempah2 lain.
- masukkan bahan tumis kedalam kentang lecek.
- masukkan cheese kedalam kentang lecek dan gaul sebati (filling boleh simpan dalam petisejuk dan guna kemudian hari atau hari2 kecemasan).
- panaskan oven 190C (saya guna fan-force mode sbb matgebu kata pastry akan lebih rangup).
- sediakan pastry sheet (nyahbekukan dulu) dan potong 4segi sama.
- letak inti kat tengah2 dan lipat jadi segitiga.. tutup filling dan tekan dengan garfu.
- lubangkan tengah2 pastry <-- bagi wap keluar.
- susun atas dulang. sapu permukaan pastry dengan kuning telur.
- bakar 20minit.
verdict:
cik abe kata nothing special.. takde yg menarik.
syahdu jugek tapi cek buat utk anak2.. tak ble nak buat pedas2..
takpe. lenkali cek letak mince meat atau mushroom
& tambah 2tbs paprika!
;)
No comments:
Post a Comment