Tuesday, November 9, 2010

madeleine

the french recipes..
banyak intrikasinya
banyak birokrasinya

souffle.. harus naik tinggi.. lebih tinggi drp bekasnya
macarons.. harus ada "kaki".. baru dikatakan menjadi
madeleine.. harus ada perut buncit.. baru nampak cantik

satu pun saya belum berani cuba
sehinggalah dapat loyang madeleine ini:

hatiku gumbira! lalalala..
terimakasih kak gie :)

sumber: davidlebovitz
bahan2:
  • 3biji telur gred A
  • 2/3cwn gula
  • 1 1/4cwn tepung
  • 1tsp baking powder
  • parutan kulit lemon - sebiji
  • 120g butter, dicairkan dan disejukkan suhu bilik
tatacara:
  1. cairkan butter dan sejukkan pada suhu bilik
  2. gris loyang dgn butter cair dan tabur tepung. simpan loyang dalam petisejuk.
  3. pukul telur dan gula hingga kembang dan gebu (dalam 5minit).
  4. ayak tepung dan bp kedalam adunan telur.
  5. masukkan parutan kulit lemon kedalam butter cair dan tuang kedalam adunan telur sedikit demi sedikit sambil mengkaupbalikkan adunan - hingga sebati.
  6. simpan adunan dalam petisejuk sekurang-kurangnya 1jam <-- saya simpan semalaman.
  7. panaskan oven ke 210C.
  8. plop adunan kedalam loyang dan bakar adunan selama 10minit <-- oven saya kena tambah lagi beberapa minit (tapi terlebih tambah la pulak!!)

hasil terlebih masa bakar: terberanak sudah!!

see the hump? kira jadik la tu :p

aahhh.. this is such a beauty..
*perasan sekejap :p

verdict:
kak gie kata dia punya madeleine ringan dan rangup.
yadak!! macam mana rasa madeleine yg betul pun tak tahu..
tapi rasa ringan dan rangup itu lebih mengujakan
madeleine saya padat sangat.. macam tak best je..
mungkin kena sejukkan 1jam saja kot?
kita cuba lagi nnti.....insyaallah..

lagi satu.. my madeleine smells of telurrrrr. another turn-off :(
masa buat dah terbau2 dah.. saya tambah 1sdk esen vanilla
tak cukup lagi agaknya??

No comments:

Related Posts with Thumbnails