kebetulan jumpa resepi yang lain drp yang biasa dibuat..
nak cubalah!
sikecik geram tengok cheese tu timbul2.. |
bahan2:
- 1peket spaghetti,
- 1/2kg daging hancur
- 1biji bawang besar, dipotong dadu kecil2
- 1tin sos spaghetti (saya guna kimball - botol kecik)
- 1/2tsp garam (saya tambah 1tsp)
- 5tbs butter, dicairkan
- 2biji telur
- 1/3cwn parmesan cheese
- 2cwn cottage cheese
- 4cwn mozarella cheese, diparut
- masak spaghetti mengikut arahan pada peket.
- sementara itu, masak bawang bersama daging hancur hingga daging tidak lagi kelihatan pinkish. tapis keluar air dan masukkan sos spaghetti. masukkan garam dan gaul sebati.
- cairkan butter dalam peiuk sedang. tutup api dan masukkan parmesan cheese dan telur. masukkan spaghetti kedalam adunan butter dan gaul sebati. <-- part ni ja yang lain ;)
- panaskan oven ke 175C dan gris loyang 9x13inci (saya guna 2 gratin dish).
- tuang separuh adunan spaghetti kedalam loyang. lapis dengan separuh cottage cheese, separuh sos daging dan separuh mozarella cheese.
- ulang kesemua layer sekali lagi. tinggalkan sedkit mozarella cheese. tutup bekas dengan aluminium foil dan bakar 40minit.
- selepas 40minit, tabur baki mozarella cheese dan sambung bakar lagi 20minit.
tabur parmesan cheese dulu sebelum makan.. |
nota:
saya buat separuh adunan dan cuma guna cheese slice (itu saja yg ada di UO ~ PKM is way much more stocked up!) utk layer in between. no mozarella, no cottage cheese. lapisan atas saya tabur shredded cheddar cheese yg tak sampai suku plastik pun :(
dan.. penerusan pembakaran selama 20minit juga diabaikan akibat ketiadaan cheese yang bersesuaian..
dan.. penerusan pembakaran selama 20minit juga diabaikan akibat ketiadaan cheese yang bersesuaian..
verdict:
4beradik tu suka tapi hanya boleh habiskan 1 gratin dish..
baki lagi 1 bekas buat bekalan hari tua :p
gambar hiasan menunjukkan betapa berselera sikecik ni makan - belemoih!! tangisan itu disebabkan ibunya telah merampas lip gloss dari tangannya.. see her lips? kalah angelina jolie! |
No comments:
Post a Comment