Sunday, January 16, 2011

buttermilk banana bread

semalam sikecik bukak peti ais cari kek..
lepas tu abangnya pulak tanya, takde kek ke ummi?
pelik agaknya.. selalu ada aja stok kek utk kunyah2
kebelakangan ni tak pernah ada!
kesian anak2 ummi..

so, ptg tadi blk dari the curve.. terus ON baking mode



sumber: oneordinaryday
bahan2:
  • 1/2cwn butter (115g) <-- dilembutkan pada suhu bilik
  • 1 1/2cwn gula <-- saya kurangkan ke 1 1/4cwn
  • 2biji telur
  • 1cwn pisang, dilenyek2 dilecek2
  • 4sdb buttermilk <-- 1sdk cuka+4sdb susu
  • 1sdk vanilla
  • 1 3/4cwn tepung
  • 1sdk baking powder
  • 1/2sdk garam
  • 1/4sdk baking soda
tatacara:
  1. panaskan oen ke 175C, gris dan tabur tepung pada loaf pan 9x5inci.
  2. pukul butter dan gula hingga kembang.
  3. masukkan pisang, telur, buttermilk dan vanilla. gaul sebati.
  4. masukkan bahan2 kering: tepung, bp, garam dan bs. gaul sebati.
  5. tuang kedalam loaf pan dan bakar selama 55-65minit.



verdict:
sungguh lembut!
anak teruna sungguh suka!
sikecik pun sama :)

7 comments:

zarin said...

pernah try gak banana cake taruk buttermilk...i rasa lg sedap n lg lembut

izahdaut said...

congrats mmenag ga kak rima..hehe...

mrs plain-june said...

kan zarin kan.. sgt lembut & yummy! dahtu kaler dia suci murni je nampak.

izah.. tq for informing! kalau izah tak bagitau, tghari baru nak belek2 :p alhamdulillah.. mmg tak sangka sungguh..

lemongrass said...

Congrats for the win :-). Lepas ni boleh lah tayang all the mastrad cooking utensils beside all the food eh, hehehe.
Can I link yr blog to mine? :-)

mrs plain-june said...

tq kak LG!! terimakasih sudi datang menjengah teratak buruk saya.. its my pleasure if u link my blog to yours.. :)

Dilla said...

Ju, saya nak try la. Ternampak Ju post kat wall fb resepi ni. Melambak pisang kat rumah, asik2 buat cekodok & muffin je. Thanks Ju :)

mrs plain-june said...

this is one of my fav banana cake.. selamat mencuba ya dilla :)

Related Posts with Thumbnails