Sunday, January 9, 2011

crustless spinach & feta quiche

teringin nak rasa feta-cheese
so, mintak tlg cik abe belikan kat cold storage
mak aih.. mahal sesangat mahalllll!!!
RM19.90 for 6oz! pitam!
hmm.. cheeses memangla sangat mahal kat malaysia ni
buatan malaysia punya takdak ka??
i suppose it will be the 1st & last time, me buying feta cheese.
:(

banyak jumpa resepi spinach & feta cheese
mungkin gandingannya ada umphhh..
umpama apple & cinnamon?
;)

mak taknak makan nasik for dinner
so, i made her this crustless quiche
kesian kat mak.. jadik pening pulak..
sebab masin!!! silap besaq la tak rasa dulu feta tu
i shouldnt have added the salt! walaupun hanya secubit!
and the feta qty.. kena kurangkan sikit..
anyway, this is my trial & error recipe
can be further improved, insyaallah..

bahan2:
  • sepokok bayam, basuh dan ambil daun saja
  • button mushroom <-- saya guna yg dalam tin, 1/4tin saja
  • 1labu bawang besar, dicincang
  • 1ulas bawang putih, dicincang
  • 2sdb minyak zaitun
  • 1.5oz feta cheese, potong kecil <-- originally saya letak 3oz
  • 1/2cwn shredded cheddar cheese
  • 1cwn susu low fat
  • 2biji telur, dipukul sedikit
  • 1/2sdk black pepper
tatacara:
  1. panaskan oven 175C dan gris loyang pie 9inci dengan butter.
  2. tumis bawang besar dan bawang putih. masukkan bayam dan cendawan. masak hingga air kering.
  3. gaulkan feta cheese dengan bayam. tuang kedalam loyang pie.
  4. tabur cheddar cheese keatas bayam.
  5. campurkan susu dan telur. perasakan dengan black pepper. tuang adunan kedalam loyang pie yang berisi bayam.
  6. bakar selama 35-40minit.

2 comments:

Anie said...

Waaah mahal tu sampai RM19 feta cheese. Dkt sini cuma $3 jer tapi me and hb tak mkn feta...

Kita lebih suka mkn cheese block yg colby atau edam. Kalau tgk promotion cuma $9 a kg block ;)

mrs plain-june said...

wah! murah bangat! pos seketui ke kl bleh? hehe..

Related Posts with Thumbnails