hari ni saya cuba buat utk dibawa ke potluck sekolah anak2..
buat kecil2 dalam muffin cups.. senang sikit nak pick&eat ;)
sumber: taste.com.au
bahan2:
- 1sdb minyak
- 1bijik bawang, potong halus
- 2batang sausages, potong kasar
- 1biji capsicum, potong kecik <-- guna cili idup jek
- 1/2batang carrot, dipotong dadu kecil <-- saja tambah
- 1sdb black pepper sauce <-- saja tambah jugek ;)
- 3bijik telur
- 1 1/2cwn susu
- 1/2cwn tepung naik sendiri <-- saya guna tepung gandum + 3/4sdk BP + secubit garam
- 1cwn grated cheese <-- saya guna 1/2cwn
- salt & pepper secukupnya
- panaskan oven 200C. gris loyang quiche/ muffin (utk mini sizes)
- tumis bawang, masukkan sausages dan capsicum (dan carrot dan sauce) dan masak hingga lembut molek dalam 4-5minit. dah masak, tutup api dan biar sejuk sekejap dalam 5minit.
- gaulkan telur bersama susu dan tepung. masukkan cheese dan adunan sausages tadi. gaul sebati. perasakan dengan salt & pepper.
- tuang kedalam loyang dan bakar 45-50minit (utk loyang quiche); 20-25minit (utk muffin pan).
verdict:
sedap!! tapikan.. huduh bebenor rupanya! tak mantap & padat macam kak LG buat. kenape ye?? lepas keluar oven sekejap.. abih terpenyek2.. syahdu je tengok..sebab kurang cheese agaknya?? mujurlah rasanya yg sedap tu boleh mengubat duka. cewah!
2 comments:
Hi June,
thanks for trying this recipe. Maybe sbb in small pans ke jadi terpenyek mcm tu or terlebih baking powder so it rises a lot dlm oven but deflated bila keluar?
oh yeke kak? terlebih baking powder bleh jadi gitu ek? i think i'll try it again in normal big pan.. with the right amount of bp & enough cheeses :) thanks kak LG!
Post a Comment