Wednesday, January 19, 2011

low fat fudgy brownies & another rvc

stok kunyahan sikecik kek dah habis..
ummi dia pun perlukan sugar-fix!
amacam alasan?
:p

sementara tunggu red velvet siap..
saya godek2 kejap buat brownies ni
konon2 nak diet.. carikla resepi low fat
suka betul bila jumpa!
less egg.. less butter.. add a little low fat sour cream.. dah jadik low fat
mudah je..
;)




sumber: obsessedwithbaking
bahan2:
  • 2oz coklat pahitmanis (bittersweet chocolate)
  • 2sdb butter
  • 1cwn gula <-- saya letak 3/4cwn 
  • 2sdb low fat sour cream <-- saya guna low fat yogurt
  • 1sdb chocolate syrup <-- saya guna hershey's (yg taruk atas eskrem tu)
  • 2sdk vanilla
  • 1biji telur
  • 1biji putih telur <-- tak letak
  • 3/4cwn tepung
  • 1/3cwn serbuk koko
  • 1/2sdk baking powder
  • 1/4sdk garam
  • 1/3cwn mini choc chips <-- saya tambah
  • 1/3cwn walnuts <-- saya tambah
tatacara:
  1. panaskan oven 175C, gris loyang empatsegi 8x8inci dan lapik dengan aluminium foil.
  2. double boil coklat pahitmanis dan butter sehingga cair.
  3. masukkan gula, sour cream, coklat syrup, vanilla dan telur. gaul sebati.
  4. kaupbalikkan bahan tepung, serbuk koko, baking powder dan garam. gaul sebati.
  5. masukkan walnut & choc chip (jika ditambah)
  6. bakar selama 20-25minit. 
verdict:
lega bila member2 kata tak manis tapi kenapa lidah saya rasa manis jugek??
sorang opismate suka kacang.. mmg gumbira la dia dpt brownies nih ;)
and i personally like it!! its fudgy awrite!

another story..
here's my sememeh rvc..
this is the 4th time i made rvc using this recipe
what can i say.. ppl like it more than i do!
ke.. nak kena buat sebijik utk diri sendiri?
baru boleh nak savour & appreciate the velvety taste of the cake?
adeh.. kalu gitu bila nak buleh selim balik?
dahla lari 15minit pun semput!

sian anak kak mari.. dapat kek sememeh :(

6 comments:

Anie said...

Salam Mrs Plain-June,

Firstly congrats menang GA dari blog Rima ;) bestnya...

Dah lama I tak JJCM dkt blog u...waaaahhh mcm2 entry baru ada dkt sini. Tapi yg paling geram, itu buttermilk banana bread!! Punyalah cantik & gebu....I baru beli banana hari ni, nak tunggu tergolek2 takde org nak mkn baru I nak buat lah that banana bread....so geraammmmmzzz!! ;)

mrs plain-june said...

wslm anie..
thank you for the wish.. :)
oh yes.. itu buttermilk banana bread my officemate made for her family.. dia kata sekali hadap semua lesap! hehe..

zarin said...

i suka ni benda2 yg less fat less segala segalan ni :D
eh eh, i punya RVC itu hari lg teruk sememehnya..sebab tu i tayang seketul je ;-)

eh lupa plak, congrats menang GA

mrs plain-june said...

hehe.. samala.. bila bake benda2 lowfat ni takdela rasa bersalah sgt nk kunyah2 sorang2 :p
huhuhu.. malu jek tayang rvc tu sebenarnya.. sungguh kerastangan!

ngeee.. tengkiu 4 the wish :)

PALATABLE said...

Salam Mrs Plain June....suka kalau yg lowfat dan sihat, nampak sedap brownies ni...

http://treatntrick.blogspot.com

mrs plain-june said...

wslm ms.palatable.. the brownies mmg sedap! ppl wouldnt know its lowfat unless u tell them ;)
i folo yr blog ye.. :)

Related Posts with Thumbnails