Monday, January 10, 2011

Red Velvet Cake takes 5!

the knife & the "blood" - looks like a scene from agatha christie novel :p

i made this RVC for little sis..
apahal entah dia mengidam nak makan RVC ni.. 
tapi kakak mithali ni (teringat kak shidah plak) buatkan je...

i tried a different recipe from my previous bakes.. 
i think i hv lost my mojo in baking RVC.. 
kali ke 4 buat for friends order.. rasa tak best!
so, to kill a mockingbird (apakes plak ni?)
utk kali ke-5 ni.. saja try resepi lain.. 
which uses oil instead of butter
which combine the vinegar together with wet ingredient instead of whizzing it later 

source: latimes - kiss my bundt cookbook
bahan2:
  • 2 1/2cwn tepung <-- i use cake flour (low protein)
  • 1 3/4cwn gula <-- i cut down to 1 1/2cwn 
  • 1sdk baking soda
  • 3/4sdk garam halus
  • 1sdb cocoa powder <-- saya letak 2sdb
  • 1 1/4cwn minyak jagung
  • 1cwn buttermilk <-- yes! i use the REAL buttermilk!
  • 2biji telur
  • 1sdk esen vanilla
  • 1sdk cuka putih
  • 2tbs pewarna merah
tatacara:
  1. panaskan oven 160C dan gris & lapik 2 loyang 8inci.
  2. ayak bahan2 kering: tepung, soda, serbuk koko dan garam. masukkan gula dan gaul sebati.
  3. masukkan bahan2 basah kedalam mixer: minyak, buttermilk, telur, vanilla dan cuka. pukul hingga sebati.
  4. masukkan bahan2 kering perlahan2, sedikit demi sedikit (dalam 1/2cwn) sehingga habis. pukul hingga sebati.
  5. masukkan pewarna merah dan kaupbalikkan dulu sebelum pukul lagi bagi betul2 sebati.
  6. tuang kedalam loyang dan bakar selama 40-45minit atau sehingga lidi yang dicucuk keluar bersih.
frosting:
  • 250g cream cheese
  • 2sdb butter
  • 1/2cwn heavy cream
  • 2cwn gula aising
  • 1sdk esen vanilla
  1. pukul cream cheese dan butter hingga lembut.
  2. masukkan heavy cream dan pukul sebati.
  3. masukkan gula aising sedikit demi sedikit (dalam 1/2cwn) dan pukul hingga betul2 sebati.
  4. masukkan vanilla dan sebatikan.
  5. frost once cake is cooled. sementara tunggu kek sejuk, simpan frosting dalam peti dulu.
verdict:
still rasa tak best :( 
(cuit rasa sikit kat loyang :p)
tapi adik kata sedap sangat2!!
adik ipar siap booking suruh buat utk birthday dia nanti!
musykil ai tau!



5 comments:

Sidratul Muntaha said...

huh
akak ni
sedap ler..
mmg rasa mcm2 tu ngam dgn creamcheese tu
sedengan org jawa cakap
maksud dia
matching!
huuuh..
jg riso arr
ayu buat aritu jadi brownies pun rasanya tetap mabeles!

Anie said...

Plain-June,

Apasal kita yg tukang buat ni rasa kek ni tak sedap langsung eh?? Tapi yg tukang mkn (seperti kambing2 dkt sini) ckp sedap...hahahz :D

Sizuka said...

ju, i've yet to bake velvet cake. i think i'll try out this recipe on one of my free day :D

mrs plain-june said...

ayu.. harap2 cenggitulah.. sedap bg tekak orang yg nak makan..

anie.. hahaha.. kat area rumah i skrg ni ada 2 ekor monyet.. kalau buat kek tak sedap lagik.. boleh kasik diorang :p

kak shidah.. get well soon!!! tak sempat nk drop comment smlm. kagum dgn akak.. dalam tak sehat pun boleh travel jauh.. siap jadi driver lagi!

Dda Ly said...

kak ju, thanks so much ok...:) saye rase terhutang budii..kek itu, superduper sedap!!

Related Posts with Thumbnails