Sunday, January 30, 2011

nigel slater's apricot almond (volcano) cake

kek ni dibuat sbg buah tangan utk maklong..
maklong jemput kenuri tahlil
but we went there slps tahlil!
bertuah tak anak buah ni??
apakes?
kes kek jadik volcano dlm oven!


the volcano in the oven!! yelpppp!!!!

nasib agak baik.. sebab masih sempurna bahagian atasnya..
dan masih ada rupa kek yang agak senonoh..
yang dah jadi larva tu.. sedekah kat en.tongsampah je la..

nigel propose makan kek ni dgn poached fruits2 ie: apricot or strawberry..
sebab takdak buah2 tu.. saya tabur gula aising jek..


tabur almond flakes jugek.. itu yg nampak bercapuk2 putih tu..

sumber: guardian.co.uk
bahan2:
  • 250g butter, suhu bilik
  • 250g gula caster <-- saya kurangkan ke 205g
  • 75g ground almonds
  • 100g tepung
  • 4biji telur saiz besar, dipukul sedikit
  • 100g apricot kering
  • sebiji lemon, diparut kulit dan diambil jusnya
  • almond flakes <-- optional, saja tambah
tatacara:
  1. panaskan oven 180C dan gris loyang cetek bersaiz 9inci (saya guna loyang tart. satu kelisapan besarrr!!!)
  2. pukul gula & butter hingga kembang dan berwarna pucat, dalam 5minit.
  3. satukan ground almonds & tepung. hancurkan apricot hingga terbentuk halus, dalam food processor. ketepikan dulu.
  4. masukkan telur sedikit demi sedikit hingga sebati. masukkan lemon zest.
  5. masukkan campuran almonds+tepung dalam 3batch, perlahan-lahan (hentikan dulu mixer untuk tuang capuran tersebut. pukul dengan kelajuan perlahan).
  6. masukkan lemon jus dan apricot dan pukul perlahan hingga sebati.
  7. tuang adunan kedalam loyang dan bakar selama 30minit (saya tambah lagi 5mins-saja nak bagi garing)
nota:
sila jangan guna loyang yg sgt cetek! sebab takdak agen penaik, saya menganggap takkan ada kenaikan pada kek.. oh.. sungguh salah! macamla taktau kek tu akan naik jugak sbb ada air incorporated.. yappadei!! ok. lesson learnt today :|

almond flakes yg dikopak oleh sikecik sampai nampak lopak!


4 comments:

Anie said...

Plain-June,

Bestkan kalau ada reason to bake...hmmm I am still resisting to bake a cake. Tapi dah terasa nak mkn DFC tu arh or moist chocolate cake...hmmm bake or not to bake...hahahhaz :D

mrs plain-june said...

apa kata u buat sempena sambutan chinese new year! hehe..

3E said...

Hi mrs plain june...
I linkkan ur blog with mine ok ya....:-))

mrs plain-june said...

hi 3E.. salam kenal..
ok.. i will folo you too ;)

Related Posts with Thumbnails