Friday, January 21, 2011

swiss bircher muesli ~ a healthy breakfast :)

saya jumpa resepi ni tatkala men'gugel' healthy baking
kenapa saya yang kategori kecik ni mencari healthy baking??

sebab pertama yang saya dah mention banyak kali..
kenaikan lemak tepu disekeliling pinggang & pinggul

sebab kedua yang saya tak pernah sebut..
tahap kolestrol saya yang agak tinggi.. ya.. melebihi paras normal!

sebab ketiga hanyalah berdasarkan niat dan azam
untuk terus sihat supaya boleh beribadat dengan mudah
dan boleh menguruskan anak2 dan kehidupan seharian
selagi hayat dikandung badan.. insyaallah..

panjang pulak intro hari ini ;)
oh! resepi ni takde kaitan dengan baking
saja nak share healthy breakfast..



adaptasi dari kitchenparade
bahan2 (utk sorang makan):

  • 1/4cwn rolled oats (bukan quaker oat tau!)
  • 1/2cwn susu lowfat
  • 1/4 apple, potong wedges
  • a splash of honey 
  • 1sdb yogurt <-- lupa pulak nak letak!
  • kekacang - almonds/ walnuts/ sesame seeds/ sunflower seeds <-- saya letak biji kuaci
  • buah2 kering - cranberry/ apricot/ kismis <-- saya letak kismis
  • spices - cinnamon/ nutmeg/ cardamom <-- tak letak pun
tatacara:
  1. rendam 1/4cwn rolled oats bersama2 1/4cwn susu dan biar semalam dalam peti sejuk.
  2. keesokan hari, tambah baki 1/4cwn susu dan masukkan semua bahan2 lain dan gaul.
  3. enjoice!
verdict:
senang sangat2 nak makan healthy food nih..
cumanya saya rasa tekak ni tak boleh telan menu ni hari2..
walaupun isi2 dan inti2 tu dipelbagaikan.. 
seminggu 2x mungkin boleh.. insyaallah..
hmm.. cemana nak ajar budak2 makan healthy ni ek?


2 comments:

KG said...

hmmm i loved this! had this a lot when studying! now makan kalau pi dok di hotel saja
bila you nak mai rumah i nih re macarons....i feel guilty!

mrs plain-june said...

kak yani.. am at your hello ;)

Related Posts with Thumbnails