bila tengok orange tergolek2 dalam peti dah 2minggu
(oren besar tak laku sejak ada oren kecik2 CNY tu)
rasa gatal tangan nak sembelih oren2 tu buat kek
so, semalam saya buat kek ni untuk meeting petang nnti
(walaupun pada asalnya niat nak buat kek lain :p)
bila dah separuh jalan baru perasan..
method buat kek ni berbeza drp quickbread lain
macam buat scone-lah!
sumber: joyofbaking
bahan2:
- 1/2cwn kacang pecan atau walnuts
- 1cwn cranberry fresh atau frozen <-- saya guna yang kering
- 2cwn tepung
- 1cwn gula <-- saya kurangkan 1tbs. patut kurang ke 3/4cwn lah!
- 1 1/2sdk baking powder
- 1/2sdk baking soda
- 1/2sdk garam
- 1sdb parutan kulit oren
- 57g unsalted butter, sejuk, dipotong kecil
- 1biji telur gred A, dipukul sedikit
- 3/4cwn perahan buah oren <-- lebih kurang 3biji oren, saya tambah 1tbs lagi.
- 1sdk vanilla
tatacara:
- panaskan oven 180C dan gris loyang loaf 9x5inci.
- toast kacang dalam oven dalam 8-10minit. biar sejuk baru potong kecil.
- masukkan telur dan vanilla kedalam jus oren.
- gaul bahan2 kering: tepung, gula, bp, bs, garam dan parutan kulit oren. (saya ramas kulit oren dengan gula menggunakan hujung jari baru tambah bahan2 lain ~ aroma oren tu best & refreshing!)
- masukkan butter dan blend in butter menggunakan pastry cutter atau garfu atau pisau hingga jadi macam breadcrumb.
- kaupbalikkan bahan basah (telur+jus oren) kedalam bahan kering.
- masukkan kacang dan cranberry dan gaul sebati (saya gaulkan dulu dengan 1sdk tepung supaya buah tak tenggelam kebawah)
- tuang adunan kedalam loyang dan bakar selama 50-60minit (saya bakar 55minit. macam kering je.. )
memang manis! nyesal tak ikut kata hati supaya kurangkan gula ke 3/4cwn.
dan.. macam kering sikit..
mungkin terlebih masa 5minit tu?
mungkin sebab guna dried cranberry?
mungkin kena lebihkan lagi jus oren tu supaya lebih moist?
segalanya mungkin!
tapi orang kata sedap! duh!
ke.. sebab kek free? hahaha..
No comments:
Post a Comment