Wednesday, January 26, 2011

sicilian orange cupcake

isnin yang lalu anak dara mintak buatkan cupcake atau muffin
umminya terkejut sungguh! tanya dia balik 2,3 kali.. kakak nak ummi buat apa???
sebabnya anak dara tu tak suka langsung makan kek.. kecuali kek batik
jadi, bila dia mintak buatkan.. rasa macam tak percaya..
rupanya untuk dibawa kesekolah.. utk belajar maths.. specifically, fraction.
ummi oke jek.. tp bila dia cakap tu.. xdak resepi yang terlintas lagi..

mula2 nak buat brownies nutella izah.. tapi anak dara taknak pulak..
dia nak jugak2 cupcake or muffins.. so that setiap sorang kawan2 dapat sorang seketul
(sebenarnya mak dia yg nak rasa brownies tu :p)

then.. tgk kat dapur zarin pulak.. lepas tu balik rumah tgk oren dlm peti bertambah lagi!!!
hah.. apalagi.. terus sagat kulit oren 2 bijik.. utk buat sicilian orange cake ;)
tapi buat in cuppies.. ikut permintaan anak dara..
dia bawak kesekolah 18ketul, ada baki lagi 8..
satu dah kena ngapp dgn ummi :p
yang lain2 tinggal utk sikecik sikit.. bawak ke opis sikit..

sicilian orange cupcake yg botak & tertonggeng! :p

resepi tengok kat sini je lah ye..

verdict:
sicilian orange kek ni dah 3kali buat tapi semua kasik orang (ye.. kasik sebijik kek)
so, tak pernah duduk makan betul2.. tak pernah menikmati sepenuh hati..
semalam ngapp seketul.. even without any frosting.. amboi.. nikmatnya!
lembut jek.. dan paling best aroma oren tu.. mmg aromatik! refreshing!

update:
kawan2 anak dara semua kata "sedapnya kek ummi awak!!!!"
wah.. lagi kembang lobang hidung yg dah sedia kembang nih! hehe..

6 comments:

izahdaut said...

akak..yang ayat 'ummi nya yang nak rasa' tu..gelak saya...hehee..biasa lah kita ni tumpang sekaki kan..kek oren ni mmg lembuut dan wangii kan..

zarin said...

sedapkan SOC ni..i sengaja bakar lama sikit sbb nk bg crunchy kat atas tu..anak i suka yg mcm tu...

eh, i nampak RVCC tu..mcm nk cuba jugak la, lgpun red kaler tu ad lg n rumah i ni hantu cheesecake tp tkleh buat slalu kan! nanti demukkkk ...hmmm after CNY kot..

mrs plain-june said...

izah.. mmg itulah yg selalu jadi alasan ummi dia.. itu yg makin "lebaq" sampai cik abe suruh stop baking!

zarin.. u bakar brp lama? yg kat atas tu bakar 25min je.. tp batch mula2 bakar 20+10minit.. nampak mcm kering skett.. haa.. nnti buatla rvcc tu.. memang berhantu!!! asik nak makan lagi dan lagi! :p

zarin said...

june
i bakar 30-35 minit. yg atas memang crunchy habis( masa mula kluar dari oven la) and dalam still moist.

Anie said...

Plain-June,

I tak amik gambar byk masa pegi JJCM terlalu panas terik, gambar tak cantik huhuhu sbb over exposed dgn sang mentari :( Feb nanti I nak pegi JJCM lagi. I hope this time boleh post gambar lah and hope that the weather will be better, insyaallah ;)

SOC ni dah beranak dkt many2 dapur except mine...biler lah I boleh rasa kelembutannya ahakkksss :D

zarin said...

hi june
here's my email zarinbahrin@gmail.com

Related Posts with Thumbnails