sungguh ku tergoda!
haha.. macam tak betul ja..
tgk apam pun boleh tergoda :p
bila tengok ada lebihan nasi dalam periuk..
cepat2 amek simpan 1cawan
konon2 nak buat pagi esok
lahai.. nak kena perap 3jam-lah!
memang kena tggu hari cuti :(
sabtu pagi berjaya jugak execute :)
tapi syahdunya anak teruna yg suka apam tak minat
dia kata keras! alaa... kat mana silap plak ni???
udahle kalernye over-dose!
uhuhuhu..
apam beras yang botak ;) |
sumber: zarin
bahan2:
- 2 cwn nasi
- 2 cwn tepung gandum
- 2 cwn tepung beras
- 1 cwn brown sugar
- 3/4 cwn gula pasir(dua2 gula pasir pun takpe)
- 2 1/2 cwn air
- 2 sudu kecil yis (mauripan)
- kelapa parut dgn sedikit garam <-- tak letak (budak2 tak minat)
- Blend nasi dan air sehingga hancur(masukkan air sedikit-sedikit..blend sampai halus)
- Setelah hancur, campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
- Dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
- Selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
- Perap selama 3 jam.
- Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain.
- Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil.
- Masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
- Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..atau enak dimakan begitu saja.
muaz nak satu apam satu kaler jer.. taknak macam traffic light hari tu |
No comments:
Post a Comment