Sunday, December 12, 2010

crispy chocolate chip cookies

adik kecik buat kenuri cukul jambul anak sulong dia..
dia mintak kakak dia buatkan choc chips.
lerr.. itu je?
hehe.. itu je la pun yg kakak dia gheti..
kang disuruhnya buat nasik tomato ke.. nasi briyani ke..
nehiii!!! lariiiiiii!
rasanya kalu nasik2 dan lauk pauk semua masak cara bakar
mebe buleh diusahakan jugak kot? poyos :p

definitely crunchy cc!

anyway,
resepi choc chip sama sebijik macam pernah buat sblm ni..
c&p balik je ni cuma ada xtra info sket ;)

bahan2:
  • 2 1/4cwn tepung
  • 1sdk baking soda
  •  1sdk garam
  • 1cwn ~ 225g butter - suhu bilik
  • 3/4cwn gula perang <-- saya letak 1/2cwn
  • 3/4cwn gula castor <-- yg ni kasi lebih = 1cwn
  • 1tsp esen vanilla
  • 2 telur gred A
  • 2cwn chocolate chip
  • 1cwn kacang yang dihancurkan <-- saya letak almond nibs

 tatacara:

  1. saya ikut tatacara bagi mendapatkan cookies yg nipis & crispy dari joepastry.com
  2. gaulkan tepung, soda dan garam dalam mangkuk kecil dengan whisker. 
  3. dalam mangkuk besar, gaul sebati butter, gula perang dan gula castor menggunakan sudu kayu.
  4. tambah telur satu per satu. tambah esen vanilla.
  5. masukkan adunan tepung kedalam adunan butter dan kacau sebati.
  6. tambah chocolate chip dan kacang. kacau sebati.
  7. sejukkan adunan dalam peti sejuk dalam 1jam.
  8. panaskan oven ke 175C
  9. guna 2 sudu kecil.. sudukan ke atas dulang pembakar yang telah dilapik.
  10. bakar selama 15-18minit.
  11. keluarkan dari oven dan biar dalam 5minit (dia tengah masak lagi masa ni ~ agak lembut lagi) kemudian, baru transfer ke atas wire-rack.
nota:
sukatan gula perang yg lebih akan membuatkan biskut jadi chewy. saya kurangkan utk mendapatkan tekstur yg lebih crunchy.
nota tambahan: saya tak sukat exactly 1cwn & 1/2cwn gula.. saya kurangkan at least 1sdk.. and still manis leting jugok (to me lah)! but thats its character rite?

verdict:
adik2 ipar sgt suka ;)
saya juga :D
just for the sake of putting up pics..  memandangkan dah snap..
i also baked carrot cake & mocha marble cheesecake for the kenduri
the recipe is from sis.rima & i've made this before
aiseh! carrot cake tak sempat posing daa..
 
 

3 comments:

Sizuka said...

ju, this choc chips rasa mcm famous amos cookies tak? i really wanna make choc chips yg mcm famous amos, tapi so far, tak jumpa lagi recipe mcm tu

zarin said...

nanti saya nak cuba lah sebabnya anak saya pun suka choc chips ni :D

mrs plain-june said...

kak shidah, rupa definitely lain sbb f.a pny tebal whereas mine is thin but cik abe kata.. the taste & crunchiness is almost there ;) hr tu penah try buat resepi yg org kata mcm f.a that was sold for rm200 but itwas actually a neiman marcus's cc recipe. i prefer this one tho..

zarin, do try & lemme know yr outcome ya? simpel dimpel je pun ;)

Related Posts with Thumbnails