tergoda sungguh tgk ms.rima punya ciskek
have a look at her blog
her piccas & recipes are amazing!
with choc ganache topping.. yumms! |
bahan2:
- 300gm digestive biscuit
- 20g cocoa powder
- 1 1/2sdk nescaffe
- 150g butter, dicairkan
- 2cwn biskut koko (oreo tanpa intinya)
- 1 1/2sdk nescaffe
- 100g butter, dicairkan
- 700g cream cheese <-- saya guna 500g saja :(
- 100g gula
- 2biji telur
- 1 1/2sdk esen vanilla
- 50g coklat, dicairkan
- 1sdk nescaffe + 2sdb air panas
- utk dasar kek: biskut dihancurkan dan gaul bersama bahan2 lain. tekan rata pada dasar springform pan hingga naik ketepi. sejukkan dalam peti ais hingga keras.
- panaskan oven ke 160C.
- utk filling: pukul cream cheese hingga lembut dalam 30s dan masukkan gula dan pukul sebati.
- masukkan telur satu demi satu dan vanilla.
- senduk keluar 1cwn adunan cheese dan gaulkan bersama coklat cair & bancuhan kopi.
- tuangkan adunan cheese keatas dasar biskut. kemudian tuangkan adunan cheese+mocha. buat marble efek menggunakan chopstick/ lidi.
- bakar secara bain-marie selama 1jam.
- setelah kek siap dibakar, biarkan ia sejuk dalam oven dulu.. lebih kurang 30minit. baru keluarkan ke suhu bilik.
- simpan sejuk dalam peti ais sebelum dihidangkan.
saya tambah topping chocolate ganache (milk choc+heavy cream)
& ada sedikit olahan dr resepi asal sebenarnya sbb bahan tak cukup:
- 500g cream cheese
- 1cwn sour cream
- 3sdb tepung
- 3biji telur
- yang lain2 sama saja..
alhamdulillah menjadik jugak..
bawa kek ni ke open house yaya
kawan2 yaya kata sedap.. licin licau!
No comments:
Post a Comment