Sunday, October 3, 2010

mocha marble cheesecake

dah lama tak buat cheesecake..
tergoda sungguh tgk ms.rima punya ciskek
have a look at her blog
her piccas & recipes are amazing!


with choc ganache topping.. yumms!











bahan2:
  • 300gm digestive biscuit
  • 20g cocoa powder
  • 1 1/2sdk nescaffe
  • 150g butter, dicairkan
atau
  • 2cwn biskut koko (oreo tanpa intinya)
  • 1 1/2sdk nescaffe
  • 100g butter, dicairkan
filling:
  • 700g cream cheese <-- saya guna 500g saja :(
  • 100g gula
  • 2biji telur
  • 1 1/2sdk esen vanilla
  • 50g coklat, dicairkan
  • 1sdk nescaffe + 2sdb air panas
tatacara:
  1. utk dasar kek: biskut dihancurkan dan gaul bersama bahan2 lain. tekan rata pada dasar springform pan hingga naik ketepi. sejukkan dalam peti ais hingga keras.
  2. panaskan oven ke 160C.
  3. utk filling: pukul cream cheese hingga lembut dalam 30s dan masukkan gula dan pukul sebati.
  4. masukkan telur satu demi satu dan vanilla.
  5. senduk keluar 1cwn adunan cheese dan gaulkan bersama coklat cair & bancuhan kopi.
  6. tuangkan adunan cheese keatas dasar biskut. kemudian tuangkan adunan cheese+mocha. buat marble efek menggunakan chopstick/ lidi.
  7. bakar secara bain-marie selama 1jam.
  8. setelah kek siap dibakar, biarkan ia sejuk dalam oven dulu.. lebih kurang 30minit. baru keluarkan ke suhu bilik.
  9. simpan sejuk dalam peti ais sebelum dihidangkan.
nota:
saya tambah topping chocolate ganache (milk choc+heavy cream)
& ada sedikit olahan dr resepi asal sebenarnya sbb bahan tak cukup:
  • 500g cream cheese
  • 1cwn sour cream
  • 3sdb tepung
  • 3biji telur
  • yang lain2 sama saja..
verdict:
alhamdulillah menjadik jugak..
bawa kek ni ke open house yaya
kawan2 yaya kata sedap.. licin licau!

No comments:

Related Posts with Thumbnails