Friday, October 22, 2010

apple popovers

lepas subuh terus ketik hp jengok joyofbaking.com
carik resepi breakfast la konon2..
entah mimpi apa la smlm..
bangun pagi mengada-ngada plak :p

belek2 resepi apple popover ni mcm senang..
(dan memang senang je pun)
kebetulan ada lagi 3bijik apple hijau dok tergolek2
apalagi.. lps solat terus mula operasi :)










sumber resepi: joyofbaking.com
bahan2:
  • 3biji apple hijau, buang kulit dan potong nipis 
  • 2sdb butter
  • 2sdb gula
  • 1/4sdk serbuk cinnamon
  • 3biji telur
  • 1/2cwn susu
  • 1sdk vanilla
  • 1/2cwn tepung
  • secubit garam
  • 2sdb butter, dicairkan
  • 2sdb gula
tatacara:
  1. panaskan oven 220C. 
  2. dalam periuk sedang, panaskan butter. masukkan apple, gula dan cinnamon dan masak hingga apple lembut. tuang kedalam bekas bakar.
  3. dalam blender/ food processor, blend kesemua bahan dari telur hingga gula. 
  4. tuang keatas apple tadi.
  5. bakar 20minit.
  6. serve dgn aiskrim/ cream/ gula aising.
verdict:
rasa dia macam clafoutis! mmg bahan pun sama sebijik cuma sukatan lain sikit. 
rasa apple masam yg di'sauteed' dgn gula+cinnamon mmg best! <-- this is where it differs from clafoutis



3 comments:

Wa'ah said...

wah..resepi ni nampak senang..main campak2...saya suka!

bleh try nih
tapi
kat rumah ada royal gala ajo :(

mrs plain-june said...

hehe.. mmg senang bangat! gala pun galalah!

Wa'ah said...

erm..tak sempat nak pop over la kalo gala... pop masuk mulut fresh2 terus. hahahhaha

Related Posts with Thumbnails