Sunday, August 21, 2011

german cookies

1st time tengok biskut ni kat blog sis rima
lepas tu timbul sana sini... yang disini pun tergoda
last2 bila tgk kat blog zarin, adoyai.. tak ble tahan
bila cik abe nak ke kedai, terus kirim tepung kentang
dia kata tak pernah dengar pun!
wahai cik abe-ku.. cik adik pun tak penah dengaq jugak :p
tapi bila dia kol (masa dia kat giant) dia kata ada potato starch
err.. samala kot tu? amek je lah..
pastu belek balik blog zarin, hah.. betullah.. potato starch nama dia

pagi smlm dah mix semua bahan.. pastu tinggalkan dalam peti kejap
mintak tlg anak dara ulikan sbb dia nak sangat tlg umi buat biskut raya

hasil tangan anak daraku :)

sumber: periukbelangazarin (mohon halal c&p kat sini ye zarin)
ingredients (makes 60 pieces)
  • 125g butter, soften at room temperature
  • 40g icing sugar, sifted
  • 1 teaspoon vanilla extract (optional) 
  • 125g potato starch
  • 80g cake flour
method
  1. In a mixing bowl, beat butter and icing sugar till light and fluffy.
  2. Add in vanilla extract (if using) and mix well.
  3. Sift in potato starch and cake flour. With a spatula, mix to form a soft dough. Note: if the mixture appears too soft and wet to shape, leave the dough to chill in the fridge for about 10-15mins .
  4. Roll dough into small balls (about 2cm in diameter), arrange on lined baking pan and press lightly with a fork (dip the fork in water after each press to prevent cookie dough from sticking to the fork).
  5. Bake in preheated oven at 170 deg C for 15 minutes, upper rack (need not bake till cookies turn brown).

verdict:
waduh.. biskut ni mmg melt in the mouth!
sangat lembut & sangat nyaman. me likey!
separuh bekas dah habih dok makan dgn sikecik berdua
tak sempat nak buat bekalan hariraya :p

4 comments:

izahdaut said...

akak... aduh masuk sini baru teringat tugasan tak selesai lagi yg akak bagi tag tu. hehehe.. ampoonn.

mekasih kak wish birthday saya.

sekut ni saya pun dah buat. tapi tak publish lagi. insyaAllah petang karang

zarin said...

jue
i think i'll bake another batch after raya kot hahaha dah berapa kali buat tapia syik habis je..last2 i buat then terus masuk balang n selotapekan..nak bawak balik kampung hikhik..eh, awak raya klate ke?

mrs plain-june said...

ha.. agak dah.. izah soheh dah buat dah punya.. ;)

ha sama la kita zarin.. mine dah lesap! pastu buat batch ke2 terus masuk balang utk mak. utk raya nanti kena tgk kerajinan. tgh cari mood nk buat kue raya utk teachers.. huhuhu..

mrs plain-june said...

lupalak.. raya 1st kat penang, raya ke2 kat kelate. maila beraya rmh my mil kat kedai lalat :)

Related Posts with Thumbnails