Thursday, August 11, 2011

pear and nutmeg clafoutis

sblm balik smlm ketik2 kelik2 tgk blog sana sinin..
acara wajib demi mencari inspirasi dan idea utk masak nanti :)
singgah rumah kak LG nampak apple & cinnamon clafoutis 
tapi kat rumah takdak apple.. cuma ada pear berketul2
sedap betul pear korea (cik abe beli kat pasar haram korea :p)
rangup dan manis! adeh.. tak pasal kecoq ayaq lioq plak.. hish!


walaupun lidah ni belum tune into keenakkan serbuk pala
(cukup x minat buah pala! dasar oghang penang tak sedaq diri :p)
saya berpendapatan pear lebih sesuai digandingkan dengannya 
jika dibandingkan dengan serbuk kulit kayu manis
maka, jadiklah pear and nutmeg clafoutis
kat belakang tu stok sahur cik abe - kurma ajwa & madu yaman

sumber: taste.com.au through salam2benua
  • 1/4 cup caster sugar <-- saya guna gula perang
  • 1/4 cup plain flour
  • 2 eggs
  • 1 cup reduced-fat milk 
  • 400g can pie apple <-- saya guna sebijik pear besar, rebus dlm 1cwn air + 1sdb gula sampai agak lembut
  • 2 teaspoons ground cinnamon <-- nutmeg ;)
  • 2 teaspoons icing sugar mixture
  1. Preheat oven to 180°C. Lightly grease four 1/2-cup capacity ovenproof ramekins.
  2. Combine sugar and flour in a bowl. Whisk together eggs and milk. Pour egg mixture into flour mixture. Whisk until smooth. <-- nak guna blender pun boleh. 
  3. Divide apple among ramekins. Spoon custard over apple. Sprinkle with cinnamon. Place ramekins on an oven tray. Bake for 25 minutes or until custard is set. Stand for 5 minutes. Dust with icing sugar and serve.

sikecik teman setia ummi :)

verdict:
i love it! makcik pun suke ;)
dulu penah buat tapi resepi lain.. 
yg dulu tu jumlah tepung = susu --> tekstur agak padat
resepi yg ni.. tepung cuma suku drp susu so, teksturnya lembik2 - wiggly2 gitu
provided you don't over-baked like me. huhuhu..
leka sgt tengok ayat riwayat kat tv al-hijrah (semalam kisah ashabul-kahfi)
bila dah bunyi ting tu biar ja dok dlm oven
hampir 20min bersemadi dlm haba panas.. kering pudingku! huhuhu..
hajat nk bagi kak shidah pun tak jadik. segan ai!
tapi tetap shedap! sendiri buat sendiri puji. aci? :p
cuma cik abe lebih suka koktail custard yg saya buat smlm..
tapi tak letak canned fruit cocktail pun.. cuma letak buah kiwi + pear ;)

3 comments:

Sizuka said...

Ju!! awat kita berpikiran sama? I pun nak buat clafoutis today. pastu entah mcm mana, bukak peti, nampak jagung, terus jadi cucur udang jagung.

mrs plain-june said...

hehe.. yg ni buat smlm.. konon2 nk bg akak tp malu sbb kering kecut & huduh rupa clafoutis tu :|
hari ni buat nasik daging & dalca tp luqman sakit perut, tak makan pun nasik tu. dia makan bubur nasik masjid je. huhuhu.. kuciwa ummi dia :'(

Sizuka said...

ju,

siannya luqman. dah ok ke? i think for kids, bubur nasi jugak yg sedap. hari ni i tak gi masjid sebab sakit kaki berlari tadi. :)

ps : i tag u. nanti datang collect yek

Related Posts with Thumbnails