Friday, October 1, 2010

sicilian orange cake

saya buat kek ni utk bos
bodek kah?
sama sekali tidak..
sebab bos buat open house
rasa kekok pulak kalau bertangan kosong..
lagipun.. saya suka buat kek! sedap je baunya...
:D


haish.. hopeless sungguh deco itu!











resepi tgk kat blog ms.hana dan asal wal usul dari blog ms.rima
yang dikatakan berasal dari rick stein
panjang jugak susur-galurnya

resepi c&p dr blog hana yg sangat best itu:

Bahan2:

  • 250g butter - suhu bilik
  • 250g gula pasir - hana buh 210g je..tuh pong dh manis
  • 4 biji telur size M
  • 11/2 sk parutan kulit oren
  • 250g tepung naik sendiri (jika menggunakan tepung gandum + 1sk baking powder)
  • 85ml jus oren
Bahan untuk aising
  • 125g gula aising
  • 5 sk jus oren
Tatacara:

  1. Panaskan oven 170C. Sapu loyang 22cm dengan butter keliling. dan alas loyang dengan baking paper.
  2. Pukul mentega dan gula hingga berkrim selama 4-5minit. Pecahkan telur, masukkan satu per satu. Masukkan parutan kulit oren. Pukul lagi hingga kembang.
  3. Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan jus oren.
  4. Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 45-50min. Cucuk sebelum keluarkan dari oven. Jika kek belom masak dan permukaannya sudah keperangan, letakkan aluminium foil di atas kek supaya kek tidak hangus dan teruskan membakar.
  5. Sejukkan kek sebentar di dalam loyang di atas wire rack. Kemudian baru sisipkan.
  6. Untuk membuat aising, campurkan gula aising dan jus oren ke dalam mangkuk dan kacau sehingga berkrim. Curahkan ke atas kek tadi dan boleh la dipotong dan dinikmati.

No comments:

Related Posts with Thumbnails