the real name was: dried cherry buns
but i use dried apricot
and i does not look like a bun at all!
so, tell me now.. sapa tipu sapa?
boleh agak tak lokasi background tu? |
bahan2:
- 3oz dried apricot, potong kecil2
- 4oz yogurt
- 2oz butter
- 3oz gula <-- saya guna molasses 2.5oz
- 1 biji telur
- 1/2sdk vanilla
- 3.5oz tepung
- 1sdk baking powder
- 1/2sdk baking soda
- 1/8sdk garam <-- tak perlu letak jika guna butter bergaram
tatacara:
- panaskan oven ke 190C dan gris loyang muffins atau lapik dengan kertas cawan.
- gaulkan dried apricot dalam yogurt. ketepikan dulu.
- pukul butter dan gula hingga kembang dan pucat. masukkan telur dan vanilla. pukul sebati.
- ayak tepung, bp, bs dan garam. gaul adunan apricot kedalam tepung.
- kaupbalikkan adunan tepung+ apricot kedalam adunan butter.
- tuang kedalam loyang muffins dan bakar 20minit.
sarapan yang menyihatkan! yeke? :p
anyhow, the texture is so soft!
tq to the yogurt existence :)
tapi yang musykilnya.. molasses matsaleh ni.. semuanya cecair & warna hitam! cek kena tipu ka?? |
inilah molasses yang saya guna - beli kat kedai cosway ;) rupa & rasa macam brown sugar je! resepi teh 3 lapis tu ada kat sini |
No comments:
Post a Comment