Friday, February 11, 2011

honey yogurt cheesecake

i just realized there's a tub of yogurt in my fridge
masa bila la pulak kirim kat cik abe nih?
anyway, since dah ada yogurt..
i try to look for yogurt cheesecake recipe
(i like to think that many of my officemate like cheesecake)
mencari resepi..
untuk kenduri kecil dipagi jumaat ini..
sempena birthday boss yg bakal meninggalkan kami..
sobsobsob.. pergimu tiada ganti!! :'(

cari punya cari..
tak jumpa yang kena dengan bahan yg ada..
anna olson punya resepi: kena prepare a day before dan guna ricotta cheese
BBC punya pulak guna mascarpone cheese 750gm
akhirnya, saya memandai sendiri saja!
alhamdulillah.. menjadi la jugak..



honey yogurt cheesecake
bahan2:

  • 1peket kecil biskut digestive (dalam 11/2cwn)
  • 1/4cwn butter, dicairkan
  • 500g cream cheese
  • 1/2cwn + 2tbs low fat yogurt
  • 1/2cwn madu
  • 2biji telur
  • 1sdk esen vanilla
  • 1sdb tepung
  • blueberry topping atau fresh fruits.
tatacara:
  1. panaskan oven 170C dan sediakan loyang springform (saya guna loyang kaca pie 9inci)
  2. hancurkan biskut dan gaul bersama butter cair. tekapkan dan ratakan pada dasar loyang. bakar selama 10minit dan biar sejuk pada suhu bilik.
  3. putar cream cheese bersama yogurt hingga betul2 hancur dan sebati.
  4. masukkan madu, telur, vanilla dan tepung dan putar perlahan-lahan.
  5. tuang adunan cream cheese kedalam loyang berisi biskut tadi. 
  6. turunkan suhu oven ke 160C dan bakar selama 1jam. 
  7. setelah masak, biar dalam oven selama 30min-1jam. kemudian renggangkan pintu oven dan biar dalam keadaan begitu sekurang-kurangnya 30minit baru dimasukkan kedalam peti sejuk. 
  8. sejukkan sekurang-kurangnya 4jam. sapu topping atau tabur fresh fruits atas cheesecake sebelum dihidangkan.


nota:
ciskek ni agak lembut jadi seeloknya guna loyang pie ataupun boleh cuba tambah lagi 1tbs tepung. tp nyaris membuak keluar drpd bekas! sipi2 aja..

verdict:
rasanya agak masam compared to ciskek yg biasa dibuat sblm2 ni.. but there's a hint of honey taste yg buat tak puas nak rasa.. cuit sikit.. eh.. nak rasa sikit lagilah.. eh.. meh sikit lagi.. sikit sikit lama lama membukit! :p

 

4 comments:

Sizuka said...

Ju, apasal tak bawak a slice of the delicious looking cheese cake tu tadi? hahaha.. just kidding :D

Anie said...

Plain-June...

Wassup babybeh (hahahaz mcm real aja kan) lama tak dgr kabar dari u :D tetiba kluar cheesecake ni yg teramat menggiurkan...adeeehhh menggoda sungguh ^_^

zarin said...

eiii, u buat i tergoda ngan cheesecake ni..dah la td i dok menahan nafsu nk mkn blueberry cheese layer cake yg i baked for my fren, ini pulak namapak cheesecake lagi...hadoiii tak tahan...

dah la kat my area ni susah tul nk cari cream cheese yg i suka...asyik habis je

mrs plain-june said...

kak shidah.. skali hadap dah licin itu ciskek. maklumla.. kenduri. org ramai tp kek seketul jek :p

hi anie! nothings up & nothings down. hehe.. agak bz dgn homework budak2 sampai tak sempat baking. eh.. budak2 pny homewrk mak pulak bz ek? :p

zarin.. cuitla sikit layer kek ber-cheese tu.. kempunan karang! tak pasal kena bake lagi seketul! btw u selalu guna cream cheese apa?

Related Posts with Thumbnails