Sunday, February 13, 2011

pizza separa segera

this is my kids breakfast today..
kids konon.. padahal ummi depa dah habiskan suku bahagian! :p

roti pizza tu beli yg dah siap.. kat kedai bagus.
itu yang jadi separa segera tu..
tak tahulah kenapa sgt malas nk meroti.. :(



pizza sauce:
  • 1tin (6oz/ 170g) kecil tomato paste
  • 1tin (170ml) air <-- tuang air dlm tin tomato paste untuk sukat
  • 1biji bawang putih, diketuk/ dipotong hancur
  • 1/2sdk oregano
  • 1/2sdk black pepper
  • 1/2sdk parsley
  • 1/2sdk paprika
  • 2sdb grated parmesan cheese <-- tertinggal plak yg ni. gaul lps sos dah masak.
  1. tuang semua bahan kedalam periuk kecil dan masak hingga sebati dan mendidih. dah! dah boleh sapu atas roti pizza ;) 
* adunan sos diatas sgt banyak ~1cwn.. baki boleh disimpan dalam peti (saya masukkan kedalam botol kaca) tapi tak pasti brp lama boleh tahan dalam peti sejuk tu.

tatacara:
  1. panaskan oven 180C dan masukkan dulang pizza kedalam oven selama 10-15minit.
  2. sementara tu, sapu pizza sauce keatas roti dan tabur cheddar + mozarella cheese. tabur daging hancur/ salami atau apa2 saja yg suka.. (saya guna daging burger. itu aja yg ada. huhuhu..)
  3. bakar selama 10-12minit.

daging burger yg saya guna.. 100% lean meat
kurang lemak, kurang kalori ;)
 tq darabif!


3 comments:

zarin said...

owh! saya pun amat sukakan darabif... sedapkan... lamb burger dia pun sedap

Anie said...

I lagi malas dari u...hari ni tak masak langsung. Cuaca dkt sini masih tersangatlah panas sampaikan nak masak pun tak larat....hehehez ;)

mrs plain-june said...

zarin, belum penah try lamb burger lagi.. nnti bleh try ;)

anie, kalau panas2 tu merayap kat soping komplek best jugak.. pastu pekena eskrem ke.. frozen yogurt ke..

Related Posts with Thumbnails