Monday, February 14, 2011

mac & cheese henwood style

ooohh.. this is one very dreamy creamy cheesy mac & cheese..
sampai mengantuk dibuatnya slps makan!
err.. salah mac & cheese pulak dah..
walhal badan dah mmg sgt2 letih!

anyhow, being very creamy & cheesy..
of course its another hit with my chubby boy
ok luqman.. am not going to do it again.. sorry dear..
you are way too chubby & heavy for your age!
40kg for 8yo! huh.. ummi dia punya berat masa SPM!

resepi ni jumpa kat blog ros jintanmanis..
sumber dari allrecipes.com

yg ni dlm casserole.. belum tabur "bling2" lagi
bahan2:
  • 1/2peket macaroni
  • 1/4cwn margarine <-- saya guna butter
  • 1sdb bawang dipotong dadu <-- saya suku labu bawang besar
  • 1/4cwn tepung
  • 2cwn susu
  • 4oz processed cheese food <-- dok tahu natang gapo nih! so, saya abaikan :p
  • 1/4cwn blue cheese, crumbled <-- saya guna feta cheese
  • 1/4cwn cheddar cheese <-- saya letak 1/2cwn + 1/4cwn mozarella
  • 1sdk garam
  • secubit black pepper
  • 1/4sdk dry mustard <-- saya letak 1sdk dijon yellow mustard
tatacara:
  1. rebus macaroni dalam air bergaram sampai al-dente dan tapis buang air.
  2. panaskan oven 200C dan gris bekas baking/ casserole dengan butter.
  3. cairkan margarine, masukkan bawang dan masak dalam 5minit, hingga warna jadi translucent.
  4. masukkan tepung dan kacau (jauh dari api) sekejap hingga sebati.
  5. tuangkan susu sedikit demi sedikit.. hingga habis dan kacau hingga sebati (seeloknya guna api kecil).
  6. masukkan segala cheese yg ada.. masukkan garam, black pepper & mustard dan gaul sebati.
  7. kaupbalikkan pasta kedalam adunan cheese sauce dan tuang kedalam baking dish.
  8. bakar selama 20minit.
  9. tabur parsley kering atau paprika (kalau suka - optional) sebelum hidang.
saya makan semangkuk kecil aja bersama semangkuk kecil salad. lepas tu terus mengantuk! apakah cause & effect-nya?? musykillan jiddan!


greek salad yg membuatkan saya rasa healthy ;)

3 comments:

Sizuka said...

sama la dgn iman, she's 38kg, lagi 2 kg, sama berat dgn her mama masa tengah tungguh result spm dulu. err.. sekarang takyah cakap la :D

mrs plain-june said...

one thing for sure.. weight is easily gained.. but slowly reduced.. susah sungguh nak catu makan anak teruna tu.. kalau masak tak sedap, mulut dia bising komplen tapi suap laju jugak! lepas tu sambung makan roti lagi. haiyaa...

mrs plain-june said...

btw kak, if i were to be your kids surely chubby jugak.. akak masak sangat sangat sangat sedap!!!! masih terasa kuih2 & bihun akak! rasa mcm nk oder utk diri sendiri! hahaha..

Related Posts with Thumbnails