Monday, December 6, 2010

bingka roti berjagung

orang penang sebut bingka = bengkang
masa kecik2 dulu tok selalu buat bengkang roti
tapi lani bila tanya resepi tok dah tak ingat :(
sejak 2menjak ni rindu sangat kat tok..
tapi cik abe bizi.. tak sempat nak balik jengok tok
sebab rindu membara.. cek pun buatla bengkang roti ni..


sumber: rinnchan
bahan2:
  • 3 biji telur
  • 150g gula castor
  • 100g mentega (dicairkan)
  • 1/2sdk garam halus
  • 300g roti <-- lebih kurang setengah buku roti gardenia
  • 200g tepung gandum
  • 1 liter santan (atau 1 liter susu segar atau 500ml santan + 500ml susu segar)
  • 200g jagung krim dlm tin <-- saya letak 250g

rindunya kat tok!!!

tatacara:
  1. Pukul sebati telur dan gula. Masukkan mentega cair, diikuti santan atau susu segar, tepung gandum dan garam halus.
  2. Carik-carikkan roti dan masukkan dalam adunan tadi. Rendam selama 15min-20min.
  3. Masukkan jagung krim dan kacau sebati.
  4. Sapukan mentega pada loyang bingka dan alaskan dasarnya dengan kertas kek (Guna loyang biasa pun boleh )
  5. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama lebih-kurang sejam.
verdict:
saya campur separuh santan (200ml santan kotak+300ml air) dengan 500ml susu low fat. kurang lemak tapi memang tak muak! makan 2 keping dah kenyang!!

mak pun suke :D



No comments:

Related Posts with Thumbnails