masa kecik2 dulu tok selalu buat bengkang roti
tapi lani bila tanya resepi tok dah tak ingat :(
sejak 2menjak ni rindu sangat kat tok..
tapi cik abe bizi.. tak sempat nak balik jengok tok
sebab rindu membara.. cek pun buatla bengkang roti ni..
bahan2:
- 3 biji telur
- 150g gula castor
- 100g mentega (dicairkan)
- 1/2sdk garam halus
- 300g roti <-- lebih kurang setengah buku roti gardenia
- 200g tepung gandum
- 1 liter santan (atau 1 liter susu segar atau 500ml santan + 500ml susu segar)
- 200g jagung krim dlm tin <-- saya letak 250g
rindunya kat tok!!! |
tatacara:
- Pukul sebati telur dan gula. Masukkan mentega cair, diikuti santan atau susu segar, tepung gandum dan garam halus.
- Carik-carikkan roti dan masukkan dalam adunan tadi. Rendam selama 15min-20min.
- Masukkan jagung krim dan kacau sebati.
- Sapukan mentega pada loyang bingka dan alaskan dasarnya dengan kertas kek (Guna loyang biasa pun boleh )
- Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama lebih-kurang sejam.
saya campur separuh santan (200ml santan kotak+300ml air) dengan 500ml susu low fat. kurang lemak tapi memang tak muak! makan 2 keping dah kenyang!!
mak pun suke :D |
No comments:
Post a Comment