waduh.. syahdu ummi tau!
sorry son.. ummi kerastangan :(
kek ni sangat2 padat & fudgey
needs ice cream to go with it
otherwise, sepotong pun susah nak habiskan
ye.. ni je la besdey kek anak kecikku.. |
yes. she loves chocolate! see how she dig into the choc sauce? |
happy birthday to you nuha! |
sumber: rose levy berenbaum
adaptasi dari: cakeonthebrain
bahan2:
- 3/4 cup plus 1 tablespoon (sifted before measuring) cocoa powder
- 1/2 cup boiling water
- 3 large eggs, at room temp
- 1/2 cup water
- 2 1/4 teaspoons pure vanilla extract
- 2 1/4 cups plus 2 tablespoons, sifted into the cup and levelled cake flour
- 1 1/2 cups superfine sugar
- 3 teaspoons baking powder
- 3/4 teaspoons salt
- 8 oz unsalted butter (at 19degrees to 23 degrees C)
- preheat oven 160C dan gris bundt pan & tabur tepung/ serbuk koko.
- gaulsebatikan serbuk koko dengan 1/2cwn air panas mendidih. cover dengan plastik dan simpan dalam peti sejuk sekejap (dalam 10minit).
- dalam mangkuk sedang, sebatikan bahan2 cecair: telur, 1/2cwn air dan vanilla.
- dalam mixer,dah masukkan tepung, gula, baking powder dan garam dan kacau sebati.
- tambahkan butter dan adunan koko tadi dan pukul dengan kelajuan perlahan dan seterusnya naikkan ke kelajuan sederhana dan pukul 1 1/2minit. scrape dinding bekas.
- tambahkan adunan telur separuh dan pukul 30saat baru tambah sebahagian lagi dan pukul lagi hingga sebati.
- tuang adunan kedalam loyang dan bakar 50minit.
- sejukkan kek (dalam 15minit) sebelum di keluarkan dari loyang.
- 3/4cwn heavy whipping cream
- 1/4cwn glucose syrup
- 4oz dark chocolate
- 1oz butter
- potongkecil dark coklat dan butter dan masukkan dalam mangkuk besi/ kaca yang tahan panas.
- panaskan whipping cream hingga agak mendidih (cukup setakat berbuih2 digigi periuk).
- tuang cream panas kedalam mangkuk berisi coklat dan butter. gaul sebati menggunakan whisker.
- masukkan glucose syrup dan gaul lagi.
- tunggu sejuk sikit dan agak pekat (kalau nak lagi pekat masukkan dalam petisejuk sekejap) dan tuang keatas kek tadi.
No comments:
Post a Comment