Friday, December 3, 2010

chocolate velvet fudge cake

ini aja birthday cake nuha?
waduh.. syahdu ummi tau!
sorry son.. ummi kerastangan :(

kek ni sangat2 padat & fudgey
needs ice cream to go with it
otherwise, sepotong pun susah nak habiskan

ye.. ni je la besdey kek anak kecikku..

yes. she loves chocolate! see how she dig into the choc sauce?

happy birthday to you nuha!

sumber: rose levy berenbaum
adaptasi dari: cakeonthebrain
bahan2:
  • 3/4 cup plus 1 tablespoon (sifted before measuring) cocoa powder
  • 1/2 cup boiling water
  • 3 large eggs, at room temp
  • 1/2 cup water
  • 2 1/4 teaspoons pure vanilla extract
  • 2 1/4 cups plus 2 tablespoons, sifted into the cup and levelled cake flour
  • 1 1/2 cups superfine sugar
  • 3 teaspoons baking powder
  • 3/4 teaspoons salt
  • 8 oz unsalted butter (at 19degrees to 23 degrees C)
tatacara:
  1. preheat oven 160C dan gris bundt pan & tabur tepung/ serbuk koko.
  2. gaulsebatikan serbuk koko dengan 1/2cwn air panas mendidih. cover dengan plastik dan simpan dalam peti sejuk sekejap (dalam 10minit).
  3. dalam mangkuk sedang, sebatikan bahan2 cecair: telur, 1/2cwn air dan vanilla.
  4. dalam mixer,dah masukkan tepung, gula, baking powder dan garam dan kacau sebati.
  5. tambahkan butter dan adunan koko tadi dan pukul dengan kelajuan perlahan dan seterusnya naikkan ke kelajuan sederhana dan pukul 1 1/2minit. scrape dinding bekas.
  6. tambahkan adunan telur separuh dan pukul 30saat baru tambah sebahagian lagi dan pukul lagi hingga sebati.
  7. tuang adunan kedalam loyang dan bakar 50minit.
  8. sejukkan kek (dalam 15minit) sebelum di keluarkan dari loyang.
chocolate sauce:
  • 3/4cwn heavy whipping cream
  • 1/4cwn glucose syrup
  • 4oz dark chocolate
  • 1oz butter
  1. potongkecil dark coklat dan butter dan masukkan dalam mangkuk besi/ kaca yang tahan panas.
  2. panaskan whipping cream hingga agak mendidih (cukup setakat berbuih2 digigi periuk).
  3. tuang cream panas kedalam mangkuk berisi coklat dan butter. gaul sebati menggunakan whisker.
  4. masukkan glucose syrup dan gaul lagi.
  5. tunggu sejuk sikit dan agak pekat (kalau nak lagi pekat masukkan dalam petisejuk sekejap) dan tuang keatas kek tadi.

No comments:

Related Posts with Thumbnails