i said yes.. and will bring it on monday
come sunday, we were out half day
nun sampai ke empire semata2 kerna macaron!
sampai rumah dah kepenatan..
lepas dinner terus flat!
so, i asked for one day delay..
now, here i am.. updating the blog
while awaiting for the cheesecake to be cooled ;)
sinful! sinful! sinful! |
source: joyofbaking
bahan2:
- 1 1/2cwn oreo <-- rasanya 2cwn lebih berpadanan
- 75g butter, dicairkan
- 12oz dark chocolate, potong kecil
- 3 x 8oz cream cheese
- 1cwn gula
- 3biji telur
- 1 1/2sdk esen vanilla
- 1cwn sour cream <-- saya guna 1/2cwn sour cream+1/2cwn heavy cream (sour cream tak cukup stok!)
- topping: 1/3cwn heavy cream + 4oz dark choc
- base: gris loyang springform 9inci dan panaskan oven 180C.
- sediakan base: gaul biskut hancur bersama butter cair dan tekan pada dasar loyang. simpan loyang dalam freezer sementara buat filling.
- filling: panaskan coklat secara double boil dan biar sejuk sekejap.
- pukul cream cheese hingga lembut. tambah gula dan pukul sebati.
- tuangkan coklat yg dah sejuk sikit kedalam adunan cream cheese dan pukul sebati.
- masukkan telur sebiji demi sebiji. masukkan esen vanilla.
- masukkan sour cream dan pukul perlahan2.
- bakar selama 50-55minit.
- topping: didihkan heavy cream dan tuang keatas coklat yang dah dipotong kecil2. tuang dan ratakan keatas kek yang telah disejukkan (saya sejukkan semalaman).
lepas 30minit nampak macam merekah.. so, saya turunkan sikit suhu = 170C
saya bakar extra time ~10min sebab resepi asal guna loyang 10inci.. loyang saya 9inci maka kek lebih tebal.. perlu lebih masa utk masak..
3 comments:
huh
gigih akak bako guna suhu 180?
klu ayu mgm guna 160 /170 jer
tpi cheesecake silap sikit suhu,mmg merekah.
aihh.
Wow!! mmg nampak sinful btol lah cheesecake u....senang hati kalau dpt mkn. hehehez ;)
ayu.. akak ikut resepi jek.. tp mmg dok saspen je.. once nampak line terus turunkan suhu..
anie.. hehe.. kek ni bahaya utk usaha pendietan :p
Post a Comment