Sunday, December 26, 2010

cake truffles a.k.a cake balls

this cake truffles has been calling me
since i managed to crushed 7 out of 10
chocolate gingerbread cake
which is baked in mini bundt silicon pan
(i keep tight - in fridge & its still edible after a week)



how do i make my cake truffles?
its pretty simple..

all you need is..
cake - any cakes - homemade or store bought - the choice is in your hand :)
frosting - any kind of frosting - cream cheese? choc? heavy cream?
chocolate topping & its condiment - choc rice, choc colors, nuts, etc.

sebelum mekap
tatacara:
  1. hancurkan kek guna garfu atau masukkan kedalam food processor (saya guna garfu je..)
  2. masukkan frosting (saya guna heavy cream) kedalam kek yang dah hancur. gaul sebati. jumlah frosting agak2 cukup bagi kek boleh dikepal.
  3. kepalkan kek atau senduk dengan ice-cream scoop (saya guna sudu bulat saiz 1tsp) dan bulatkan kek yang dah dikepal tadi. letak atas dulang yang berlapikkan kertas tekap atau baking sheet ~ dah jadi cake ball ;)
  4. masukkan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 1jam.
  5. cairkan chocolate dengan cara double boil dan keluarkan sebahagian cake ball tadi.
  6. celupkan kek kedalam coklat dan tabur condiments masa coklat masih basah. buat hingga selesai.
  7. sejukkan cake ball dalam peti ais sebelum dihidangkan.

sesudah mekap

nota:
saya buat kecik2 ~ 1tsp sudu bulat - dapat 28biji dan guna 100g coklat masakan utk topping.
kek & frosting tak boleh nak agak.. silap tak timbang dulu :(
susah nak hilang tabiat buat kerja campak2 nih {sigh}


No comments:

Related Posts with Thumbnails