since i managed to crushed 7 out of 10
chocolate gingerbread cake
which is baked in mini bundt silicon pan
(i keep tight - in fridge & its still edible after a week)
how do i make my cake truffles?
its pretty simple..
all you need is..
cake - any cakes - homemade or store bought - the choice is in your hand :)
frosting - any kind of frosting - cream cheese? choc? heavy cream?
chocolate topping & its condiment - choc rice, choc colors, nuts, etc.
sebelum mekap |
- hancurkan kek guna garfu atau masukkan kedalam food processor (saya guna garfu je..)
- masukkan frosting (saya guna heavy cream) kedalam kek yang dah hancur. gaul sebati. jumlah frosting agak2 cukup bagi kek boleh dikepal.
- kepalkan kek atau senduk dengan ice-cream scoop (saya guna sudu bulat saiz 1tsp) dan bulatkan kek yang dah dikepal tadi. letak atas dulang yang berlapikkan kertas tekap atau baking sheet ~ dah jadi cake ball ;)
- masukkan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 1jam.
- cairkan chocolate dengan cara double boil dan keluarkan sebahagian cake ball tadi.
- celupkan kek kedalam coklat dan tabur condiments masa coklat masih basah. buat hingga selesai.
- sejukkan cake ball dalam peti ais sebelum dihidangkan.
sesudah mekap |
nota:
saya buat kecik2 ~ 1tsp sudu bulat - dapat 28biji dan guna 100g coklat masakan utk topping.
kek & frosting tak boleh nak agak.. silap tak timbang dulu :(
susah nak hilang tabiat buat kerja campak2 nih {sigh}
No comments:
Post a Comment