Friday, March 23, 2012

cream cheese chiffon cake

bismillahirrahmanirraheem..
assalamu'alaikum wrm wbt

dulu pernah buat bagi bibik bawak balik kampung
masa tu rasanya tak berapa menjadi sangat..
tapi lupa sumber resepi dari mana :|
kali ni cuba resepi lain.. pun tak berapa menjadi!
chiffonnya padat & kurang gebus.. dimana silapku???
egg white dah dipukul sampai stiff peak
kaupbalik pun penuh hati2 dijalanraya
mujur masih boleh dimakan lagi.
sedap pulak tu! (perasan :p)
alhamdulillah...



sumber: happyflour
  • 70g milk
  • 65g cream cheese
  • 30g butter
  • 75g cake flour
  • 1/4tsp baking powder
  • 4 egg yolk
  • 1/4tsp salt
  • 4 egg white
  • 1/4tsp cream of tartar
  • 85g caster sugar
  1. Preheat oven to 175C.
  2. Cook butter, cream cheese and milk together over double-boiler until thicken. Strain and set aside to cool.
  3. Sift flour and baking powder together and set aside.
  4. Use a hand whisk mix egg yolk and salt together. Add in cream cheese mixture and whisk till combined. Add in flour and stir until batter is smooth.
  5. Use a cake mixer and whisk the egg whites and cream of tartar till frothy. Gradually add in the sugar and whisk till stiff peaks form.
  6. Fold in 1/4 of the meringue into the egg yolk mixture until combined. Then fold in the rest of the meringue lightly in 3 portions until well combined.
  7. Pour batter into a 21cm tube pan. Bake in a preheated oven for 40-45mins.
  8. Remove from oven, invert cake onto table until completely cool. Remove cake from pan and serve.

terpenyek la pulak! huhuhu.. tepi tu pun serabai je :(

gambar kek akan di-upload lewat petang, insyaallah..

suka saya nak share gambar dinding dapur disini.. (kecoh je :p)
teruja sebab hajat nak tile ala-ala morocco & letak papanhitam tercapai..
Alhamdulillah... syukur kpd Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang
& terimakasih kpd cik abe terchenta yg susah payah layan kehendak isteri
cerita ringkas ada dlm blog satu lagi

hasil contengan budak2 yg tak pernah jumpa papanhitam & mak budak yg rindukan papanhitam ;)

4 comments:

zarin said...

bestnya...i pun dh lama verangan nk dapur ada papan hitam gitu tapi berangan aje lah ye :D

3E said...

As salam Mrs Plain June.....
This recipe sudah lama terperuk....tapi I belum pernah buat lagi.....
I suka la the papan hitam & the jubin2 kecil kat rumah u tu....ala2 morocco la...:-))

mrs plain-june said...

zarin, beli yg ready made pun boleh.. ;)

salam 3E.. ce try tgk dan tlg troubleshoot kat mana my mistake boleh ke? sblm ni buat chiffon takde yg penyek camni. huhuhu..

3E said...

Mrs Plain June,
I dah cuba baked this Cream Cheese Chiffon Cake...tidak mengecewakan kecuali masa I nak keluarkan kek...pan masih agak panas lagi, so rupa paras agak huduh skit la....naik molek & cantik, gebus gitu....dan sedap sekali...http://blog-3e.blogspot.com/2012/03/walimatulurus-tidur-cream-cheehe.html

I tak boleh nak troubleshoot kat masa silap u punya cream cheese chiffon cake ni but I support u to baked it again....

Related Posts with Thumbnails