Wednesday, January 5, 2011

healthy apple oatmeal muffins

walaupun dah kata taknak membakar..
i still need to take breakfast
healthy muffins is a good option ;)
demi menghilangkan gian nak membakar :p



source: keyingredient
bahan2:
  • 2cwn apple, buang kulit dan sagat <-- lebih kurang 3-4biji
  • 1 1/2cwn tepung <-- lagi healthy kalau substitute separuh tepung dengan wholemeal flour
  • 1cwn quick cooking oat <-- quaker oat plastik merah
  • 2/3cwn gula perang <-- saya letak 1/2cwn saja
  • 1 1/2sdk baking powder
  • 1/2sdk baking soda
  • 1/2sdk serbuk cinnamon <-- saya letak 1sdk
  • 1/4cwn fat-free milk <-- saya guna susu low-fat
  • 2tbs minyak jagung
  • 1sdk vanilla
  • 1/2cwn plain fat-free yogurt <-- guna 1cwn low fat yogurt
  • 1/2cwn fat-free sour cream <-- tak letak
  • 2biji telur putih <-- saya guna sebiji telur kecil
tatacara:
  1. panaskan oven 200C dan sediakan muffin cup.
  2. sebatikan bahan2 kering dalam mangkuk besar: tepung, oat, gula, bp, bs dan serbuk cinnamon.
  3. gaul bahan2 basah dalam mangkuk berasingan: susu, minyak, vanilla, telur dan yogurt.
  4. kaupbalikkan bahan basah kedalam mangkuk bahan kering.
  5. masukkan apple yang dah disagat (tapis lebihan air) dan kaupbalik hingga adunan sebati.
  6. masukkan kedalam muffin cup. 
  7. sediakan streusel topping. tabur atas adunan muffins dan bakar 20-25minit.


sterusel topping:
  • 45g butter sejuk, dipotong kecil
  • 1/2cwn tepung
  • 1/4cwn gula perang
  • chopped nuts (optional)
  1. gaul sebati gula dan tepung (dan kacang; kalau ada).
  2. ramas butter sejuk kedalam adunan hingga terbentuk seperti breadcrumbs.
nota:
saya buat dalam muffins case yg besar gedabak.. 
20min tak cukup! kena tambah jadik 30min rasanya..
dapat dalam 8bijik je..
kalau muffin cup yg stended tu.. insyaallah bleh dpt 14 bijik.
pics coming sooooonnn.. 


verdict:
saya makan seketul je.. memang kenyang!
tapi sedihla.. sebab tak masak betul..
silap sendiri.. tak cucuk lidi sblm tapau ke opis
rasa mcm nak beli oven letak kat opis je!
kalau ada yg underbake.. boleh continue bakar
takpun.. siapkan batter kat rumah.. bakar kat office..
nak buat quiche pun boleh..
walla.. takyah susah2 ke cafe, brunch is ready!
haish.. berangan tak sudah!
kena halau keluar opis baru tau :p

5 comments:

Anie said...

Plain-june,

Tu arh kalau dah slalu bake, tiba2 tak bake dah tak best kan. Kalau oven dgn kitchenaid tu rehat lama sgt nanti dorang 'sakit' hehehez.

Gd on u sbb u berjaya bake something healty ;) Maybe the vegan cakes are healtier choice also...gd luck

Sizuka said...

Ju, I'm gonna bake this! Sangat sesuai dikala tengah berdiet dan ber exercise ni. thx! :D

mrs plain-june said...

anie.. my k-a wont rest long.. insyaallah.. sbb kalau seminggu tak baking, boleh mengigau disiang hari!

yes k.shidah.. do try & enjoy the healthy food :)

zarin said...

i pon nk buat gak ni..ekeke ingat nk stop membaking gak...tapi u dah buat ai tirguda awww!

mrs plain-june said...

hehe.. alasan healthy bakes bleh digunakan utk meneruskan pembakaran :p

Related Posts with Thumbnails