Tuesday, August 3, 2010

chocolatey nutella bread pudding

semalam sebelum balik sempat belek blog2 inspirasi..
tergoda tengok nutella chocolate bread pudding dari ovenhaven..
its so very simple & easy!
sebelum tidur dah pasang niat..
am so gonna make it for breakfast tomorrow!

hot from the oven!











sudah ternoda :p











saya modify ikut bahan yg ada kat rumah..
untuk resepi asal.. sila rujuk pada ovenhaven

bahan2:
  • 5 keping roti, disapu nutella
  • 1 biji telur, dipukul sedikit
  • 1cwn air coklat 3in1 
tatacara:
  1. sapu semua roti dgn nutella -> gulung roti tu -> potong 4 & susun dalam bekas.
  2. campurkan telur dgn air coklat dan tuang kedalam bekas roti tadi. biar dalam 3-5minit supaya air coklat dapat menyerap masuk kedalam roti.
  3. kalau nak, boleh drizzle nutella atas roti tu (saya drizzle lebihan coklat (ganache) buat kek zaman purba dulu :p). 
  4. bakar pada suhu 170C selama 25-30minit.
  5. tadaaa!!!!!
verdict:
sangat chocolatey! sangat yummy!!
sangat-sangat-sangat-ummmmmmmhhhh......
saya abihkan separuh bekas sorang2!
dasar hantu coklat :p


2 comments:

ovenhaven said...

Glad you liked it! :) Kita pun hantu coklat; I'd try to squeeze in chocolate into everything I baked if I could! :P

mrs plain-june said...

weee.. tengkiu ms.ovenhaven!! wish you all the best for your coming GRANDEUR DAY!

Related Posts with Thumbnails