Thursday, August 12, 2010

pandan buns

air pandan belen buat chiffon cake dulu masih berbaki..
masa dok belek2 resepi roti dalam jintanmanis.com hari tu
jumpa resepi bun pandan.. terus terdetik nak mencuba..

baki yg tinggal.. breakfast utk sikecik










 
bahan2:
  • 250g tepung roti
  • 50g tepung gandum
  • 2sdb marjerin
  • 140ml air suam/ susu segar
  • 1 biji telur - tinggalkan sedikit utk glis
  • 2sdb gula
  • 1/2sdk garam
  • 1sdk yis
  • 1sdk bread improver/ dough softener
  • sedikit pewarna hijau dan beberapa titik perasa pandan
tatacara:
  1. masukkan semua bahan dalam bekas adunan dan uli hingga tak melekat pada jari (saya guna mixer & uli 20minit pada kelajuan perlahan). kemudian perap sehingga dua kali ganda.
  2. selepas itu tumbuk-tumbukkan doh untuk keluarkan angin. bahagikan adunan pada 16bahagian dan biarkan lagi selama 8-15minit.
  3. akhir sekali, masukkan inti kaya dan tutup doh (saya masukkan 3 ketul sbb tensi dgn kaya dlm tin yg terlalu cair!), rehat lagi selama 40minit atau sehingga naik 2kali ganda. glis permukaan roti dengan sedikit *telur+susu+madu dan bakar pada suhu 180C selama 20minit.
*dalam nota roti jintanmanis, telur ~ 1/4biji, susu 1sdk, madu beberapa titik.

verdict:
saya ada tersilap step.. yang masukkan kaya tu.. tak biar dia rehat.. terus masukkan. mmg fail!
tapi roti tetap lembut & anak2 suka sangat! yang takdak kaya, diorang cicah sendiri dengan kaya..

No comments:

Related Posts with Thumbnails