terung+tomato+bawang panggang |
resepi dari buku chef sabri
satu cara berbeza utk memasak sayur..
sedap!
bahan2:
- 200gm terung (~ 2biji sederhana besar), hiris bulat
- 200gm tomato (~3biji saiz besar), hiris bulat
- 100gm bawang besar (~1biji saiz besar), hiris bulat
- 100ml minyak sayur
- 1biji limau nipis, diperah ambil airnya
- 2biji bawang merah, dicincang halus
- 1biji bawang putih, dicincang halus
- 1sdt serbuk oregano*
- 1sdt daun parsley
- 1sdt rosemary kering*
- 1sdt thyme*
- 1sdt serbuk lada hitam (saya tambah)
- 100g butter, dipotong kecil
tatacara:
- panaskan oven ke 160C.
- potong sayur dan bawang besar dan susun dalam bekas.
- gaulkan semua bahan dari minyak hingga serbuk lada hitam dan tuang keatas sayur.
- tabur butter keatas sayur dan bakar selama 20minit.
yumm! beza. memang berbeza!
nota:
semalam buat sekali lagi untuk berbuka.
kes lewat memasak.. dah 630pm baru nak mula masak.
atas tungku dapur dah penuh & lambat sangat nak tunggu..
terus masuk oven sayur campur & udang
tapi ditengah jalan (dalam 10min) kena balik-balikkan udang
biar masak sekata..
yummeh! |
No comments:
Post a Comment