Thursday, August 19, 2010

broiled vegetables

terung+tomato+bawang panggang










resepi dari buku chef sabri
satu cara berbeza utk memasak sayur..
sedap!

bahan2:
  • 200gm terung (~ 2biji sederhana besar), hiris bulat
  • 200gm tomato (~3biji saiz besar), hiris bulat
  • 100gm bawang besar (~1biji saiz besar), hiris bulat
  • 100ml minyak sayur
  • 1biji limau nipis, diperah ambil airnya
  • 2biji bawang merah, dicincang halus
  • 1biji bawang putih, dicincang halus
  • 1sdt serbuk oregano*
  • 1sdt daun parsley
  • 1sdt rosemary kering*
  • 1sdt thyme*
  • 1sdt serbuk lada hitam (saya tambah)
  • 100g butter, dipotong kecil
*guna mixed herbs pun boleh.

tatacara:
  1. panaskan oven ke 160C.
  2. potong sayur dan bawang besar dan susun dalam bekas.
  3. gaulkan semua bahan dari minyak hingga serbuk lada hitam dan tuang keatas sayur.
  4. tabur butter keatas sayur dan bakar selama 20minit.
verdict:
yumm! beza. memang berbeza!

nota:
semalam buat sekali lagi untuk berbuka.
kes lewat memasak.. dah 630pm baru nak mula masak.
atas tungku dapur dah penuh & lambat sangat nak tunggu..
terus masuk oven sayur campur & udang
tapi ditengah jalan (dalam 10min) kena balik-balikkan udang
biar masak sekata..

yummeh!

No comments:

Related Posts with Thumbnails