tapi bila gugel.. jumpa resepi yang lagi menarik drp novicebaker
kenapa menarik?
sebab letak low fat yogurt!!!
cake yang letak yogurt biasanya lembut & gebush..
bahan2:
- 2cwn tepung kek (high protein flour) <-- boleh ganti dgn 3/4cwn tepung biasa + 2sdb tepung jagung
- 1sdk baking powder
- 1/2sdk baking soda
- 1/2sdk garam <-- saya kurangkan ke 1/4sdk
- 1sdk serbuk kopi
- 1/3cwn serbuk koko
- 1 1/3cwn gula
- 1/4cwn air
- 1 1/2sdk serbuk green tea (matcha powder) <-- saya guna 2sdk
- 1 biji telur
- 1 biji putih telur
- 6sdb (90g) butter tanpa garam <-- saya guna buttercup (bergaram)
- 1cwn low fat yogurt
- 1sdk vanilla
- ayak bahan2 kering: tepung, baking powder, baking soda dan garam. ketepikan dulu.
- dalam mangkuk sedang, gaulkan serbuk kopi, serbuk koko, 1/3cwn gula dan 1/4cwn air. ketepikan dulu.
- sediakan serbuk green tea dalam mangkuk sedang yang lain.
- satukan telur dan putih telur dan pukul dengan garfu.
- dalam mixer, pukul butter hingga lembut dan masukkan 1cwn gula sedikit demi sedikit. pukul dengan kelajuan tinggi hingga kembang (dlm 3minit).
- perlahankan kelajuan dan masukkan telur sedikit demi sedikit. pukul sebati (dlm 2minit).
- masukkan tepung secara selang seli dengan yogurt: tepung-yogurt-tepung-yogurt+vanilla-tepung.
- bahagikan adunan: 1 1/2cwn masuk kedalam mangkuk berisi adunan koko+kopi, 1 1/2cwn masuk kedalam mangkuk berisi serbuk green tea.
- masukkan secara selang seli kedalam loyang. koko-green tea-koko. dan usik guna lidi atau hujung pisau untuk membuat marble efek.
- bakar selama 45-50minit (kalau buat cupcake, bakar 20-25minit) atau sehingga kek mula menarik diri (peliknya ayat ni??) dari dinding loyang.
inilah loyang CAKE! ngeee.. tapi huruf K patah - terlebih adunan! |
nota:
saya guna loyang silikon CAKE & bakar 30minit
1st time guna.. present dari adik kecik balik UK ;)
loyang x perlu gris & senang sangat nak keluarkan kek..
tengkiu cek!!! mmmuaaahhhss..
dah kena ngap! |
verdict:
kek memang lembut & sedap bangat! (angkat bakul sendiri plak :p)
No comments:
Post a Comment