Tuesday, August 24, 2010

cheese, onion & potato pie

buat siap2 malam sebelumnya..
sahur esoknya, terus masuk oven.
kenyang!

quarter portion only. full!











sumber resepi: dailydelicious

bahan2:
  • 750g kentang (dalam 4biji saiz sedang)
  • 40g butter
  • 1labu bawang besar, dihiris nipis
  • 100ml susu segar
  • 200g cheddar cheese, diparut
  • 50g mozarella cheese, diparut (saya takdak..)
  • 1sdk mustard
  • garam dan lada sulah secukup rasa
  • 1 atau 2 biji tomato (ikut suka - saya guna cherry tomato)
tatacara:
  1. rebus kentang dalam air bergaram hingga empuk. dah masak, toskan air dan lecek kentang. biarkan dulu.
  2. sementara kentang tengah direbus, tumis bawang dengan menggunakan butter hingga kekuningan dalam 10minit, tambahkan susu dan biar hingga agak mendidih. tutup api.
  3. masukkan adunan bawang tadi kedalam kentang lecek. masukkan 3/4 dari cheddar cheese serta mustard dan bahan2 perasa: garam dan lada sulah. gaul sebati.
  4. tuang kedalam bekas bakar dah susun tomato yang dipotong bulat dan tabur baki cheddar cheese dan mozarella cheese.
  5. bakar 20minit pada suhu 200C.
verdict:
memang simple. memang sedap. memang mengenyangkan.
anak teruna mintak buat lagi utk sahur esok ;)

No comments:

Related Posts with Thumbnails