sahur esoknya, terus masuk oven.
kenyang!
quarter portion only. full! |
sumber resepi: dailydelicious
bahan2:
- 750g kentang (dalam 4biji saiz sedang)
- 40g butter
- 1labu bawang besar, dihiris nipis
- 100ml susu segar
- 200g cheddar cheese, diparut
- 50g mozarella cheese, diparut (saya takdak..)
- 1sdk mustard
- garam dan lada sulah secukup rasa
- 1 atau 2 biji tomato (ikut suka - saya guna cherry tomato)
- rebus kentang dalam air bergaram hingga empuk. dah masak, toskan air dan lecek kentang. biarkan dulu.
- sementara kentang tengah direbus, tumis bawang dengan menggunakan butter hingga kekuningan dalam 10minit, tambahkan susu dan biar hingga agak mendidih. tutup api.
- masukkan adunan bawang tadi kedalam kentang lecek. masukkan 3/4 dari cheddar cheese serta mustard dan bahan2 perasa: garam dan lada sulah. gaul sebati.
- tuang kedalam bekas bakar dah susun tomato yang dipotong bulat dan tabur baki cheddar cheese dan mozarella cheese.
- bakar 20minit pada suhu 200C.
memang simple. memang sedap. memang mengenyangkan.
anak teruna mintak buat lagi utk sahur esok ;)
No comments:
Post a Comment