saya beli ground almond dah lebih 1bulan
hajat asal nak buat joconde
tapi makin lama minat kepada joconde berkurangan :(
akhir-akhir ni.. tekak saya asyik kepingin coklat
hari2 makan coklat bar.. but i need more than that!
(dasar tamak!)
bila belek2 resepi dalam joyofbaking.com
yes! i knew what i wanted!!
A CHOCOLATE TORTE!!!
awal tahun dah pernah buat..
its a flour-less cake.. tak guna tepung!
its the most chocolatey cake - definitely different from normal chocolate cakes
tak rasa macam kek sangat.. sangat padat! tapi tak memuakkan..
saya jumpa resepi yang guna ground almond
dalam twospoons.wordpress.com
peralatan: mixer, mangkuk besi & periuk (untuk double boil), loyang springform 9inci, sudu besi
masa: penyediaan ~ 30minit (lama sebab nak pukul putih telur), pembakaran - 1jam
tahap: sederhana (worth the effort!!)
bahan2:
- 250gm dark coklat bar (saya guna beryls)
- 150gm butter
- 5biji telur diasingkan
- 1/2cwn gula castor
- 1/2cwn gula aising
- 1 1/2cwn ground almonds
tatacara:
- asingkan telur. yang putih masuk ke dalam mixer, yang merah dalam mangkuk kecil.
- double boil butter dan potong coklat ke kepingan kecil2
- bila butter dah cair, tutup api dan angkat dari double-boiler. masukkan kepingan coklat dan kacau hingga coklat cair & sebati
- sementara biar adunan sejuk, pukul putih telur dalam mixer hingga kembang dan masukkan gula castor sedikit demi sedikit.
- masukkan kuning telur, gula aising dan ground almonds dan kacau sebati
- kaup-balikkan adunan coklat tadi ke dalam putih telur dengan menggunakan sudu besi. hati2 dan jangan kasar2.. supaya udara tak pecah.. kalau banyak udara pecah kek tak naik..
- panaskan oven ke 150C.
- gris loyang springform dengan butter dan tabur serbuk coklat dalam loyang (macam tabur tepung) <-- saya lupa :p
- lapik loyang dengan kertas <-- lupa jugak :p :p
- tuang adunan kedalam loyang dan letak pada tingkat ke2 sblm akhir (setapak turun daripada yang tengah)
- bakar selama 1jam.
- selepas siap dibakar, sejukkan pada suhu bilik selama 30minit kemudian baru buka keliling springform tu dan boleh simpan dalam peti sehingga 1minggu.
- tabur gula aising atas kek (motif: nampak cantik)
nota:
kek akan tenggelam dan crack disekeliling. memang itu trademark torte. ada yang buang lapisan yang crack & buat ganache utk menutupi kecacatan/ ketenggelaman kek.
saya suka yang original!
:)
lagi satu.. jangan lupa simpan torte dalam petisejuk.. kepadatan kek itu akan lebih memuaskan hati!
verdict:
my heroes favorite & definitely mine too!!
No comments:
Post a Comment