saya buat kek ni untuk dibawa kesekolah anak2
sempena sambutan teacher's day
buat 2 adunan
bakar sekaligus
tapi satu bijik tenggelam di tengah
sebab tak cukup masak
dah jadi rezeki saya agaknya :p
resepi amek dari alpineberry.blogspot.com
senang & cepat je buatnya
tak perlu mixer pun..
tapi saya guna jugak
sebab tepung berketul2
yogurt & telur baru keluar peti ais :p
bahan2:
- 3/4cwn yogurt (plain)
- 1cwn gula
- 1sdb parutan kulit lemon (saya tak letak)
- 3biji telur
- 1 1/2cwn tepung
- 2sdt baking powder
- 1tbs poppy seed (saya letak 1 1/2tsp <-- no reason! saja2 :p)
- 1/3cwn minyak canola
- panaskan oven ke 175C dan lapik loyang dengan kertas tekap
- dalam mangkuk besar, campur-gaulkan yogurt, gula dan parutan kulit lemon. tambah telur dan gaul sebati guna whisker.
- masukkan tepung, bp dan poppy seed dan gaul sebati guna sudip kayu.
- masukkan minyak dan gaul lagi. mula2 minyak macam takmau kawan.. tapi teruskan menggaul.. lama2 dia okay ;)
- tuang kedalam loyang dan bakar selama 30-35minit
- 1/4cwn jus perahan lemon (saya guna lemon jus dlm botol je)
- 1/3cwn gula aising (saya guna 1cwn sbb lemon jus saya terlalu cair & sgt masam)
- tuangkan glaze keatas kek yang telah disejukkan.
- kalau gula aising kurang, kek akan terasa lebih masam.. dan akan lebih menyerap kedalam kek.. terpulang.. pilihan ditangan anda! :)
saya suka!!
memang sangat sedap!!
abah makan 3potong jugak rasanya :D
No comments:
Post a Comment