dan tajuknya adalah white chocolate-raspberry cheesecake bars
saya kehabisan white chocolate
saya tak pernah beli raspberry
dan oreo pula habis di putar-jilat-celup oleh anak2
tapi teringin nak buat.. teringin nak rasa
dah lebih 2minggu rasanya..
dari sebelum saya 'terpaksa' berpantang lagi
hari ni baru hari ke-3 berpantang
saya rasa dah kuat..
kebetulan anak2 saudara datang kerumah
kebetulan tak ada apa nak dijamu..
kecuali karipap segera
peralatan: food processor, mangkuk besar, spatula, mixer, dulang 4segi 8inci, kertas aluminium
masa: penyediaan ~ 20minit, pembakaran ~ 30minit, penyejukan ~ 4jam
tahap: senang-sederhana
bahan2:
- 12keping biskut oreo (saya guna biskut digestive)
- 2sdb butter cair <-- betul2 cair tau!
- 2oz white chocolate untuk inti (filling) <-- dicairkan
- 1oz white chocolate untuk lapisan atas (saya tak buat)
- 16oz cream cheese (2ketul)
- 1/2cwn gula
- 1sdk esen vanilla
- 2biji telur
- 1/3cwn raspberry preserve (saya guna blueberry filling)
- panaskan oven ke 175C dan lapik dulang pembakar dengan kertas aluminium dengan dilebihkan dikedua-dua hujung (supaya mudah angkat nanti)
- sekiranya cream cheese masih keras (baru keluar peti ais): didihkan air dalam periuk dan setelah mendidih, tutup api dan masukkan cream cheese. biar didalam periuk selama lebih kurang 10minit dan keluarkan dari periuk. cheese akan lembut! percayalah! ;)
- hancurkan biskut didalam food processor dan tambahkan butter cair. saya guna blender kering jadi.. kena buat sikit2 dan tuang kedalam mangkuk besar kemudian baru digaulkan dengan butter cair.
- tekan2 adunan biskut kedalam loyang sehingga rata dan bakar selama 4-6minit. sejukkan pada suhu bilik dan panaskan semula oven ke suhu 175C.
- cairkan 2oz coklat didalam microwave.
- pukul cream cheese, gula dan esen vanilla didalam mixer sehingga sebati.
- masukkan coklat yang telah dicairkan tadi.
- masukkan telur satu per satu dan gaul dengan menggunakan spatula sehingga sebati.
- tuang keatas biskut yang telah dibakar dan ratakan.
- bakar semula selama 24-28minit (saya putar 30minit)
- setelah siap, jangan keluarkan lagi.. buka sedikit (jarakkan) pintu oven dan biar selama lebih kurang 30minit baru keluarkan sepenuhnya.
- setelah sejuk pada suhu bilik, sapu topping dan masukkan kedalam peti sejuk selama 4jam
- saya cuma sapu blueberry filling.. kalau nak guna jem strawberry pun boleh (memandangkan raspberry susah nak dapat dan sangat mahal!)
- cairkan 1oz coklat dan paipkan/ drizzle keatas topping tadi (saya tak buat. suntuk sangat dah) masuk peti ais pun tak sampai 1jam :p
rupa memang OUT! sangat tidak menarik sebab guna coklat warna coklat.. dan biskut dasar pula warna perang.. langsung tak menggiurkan :(
cik abe tanya: "umi buat sura ka ni?" huhuhu.. bubur asyura jadiknya :(
walaubagaimanapun, rasanya boleh tahan.. tak muak pun & puas hati sebab dapat buat dan makan juga akhirnya. Alhamdulillah.. :)
orang yang kata macam sura tu pun kata sedap ;)
No comments:
Post a Comment