Friday, May 18, 2012

nutella swirl pound cake

bismillahirrahmanirraheem..
assalamu'alaikum wrm wbt

dah lama dok aim nak buat kek ni..
tapi tiap kali belek resepi, pikir lebih 10x.. nak buat ke tak?
sayangnya nak guna nutella yg mahal itu sampai 1 bekas!
alhamdulillah.. cik abe yg baikhati beli nutella lagi! hehe.. murah rejeki :D
suka bangat sebab yg ada belum habis. dan ada lagi 1 bekas yg belum guna.
bila dah ada banyak stok.. taklah rasa bersalah sgt nk di'kek'kan..

hajat dihati nak bawak utk meeting..
tiba masa selesai meeting pergi kedapur tgk dah sadaqallah!
takdak rejeki diorang. insyaallah lenkali buat lagi tapi kek lainlah ;)

sumber: buku cake keepers cake by lauren chattman
resepi boleh didapati disini dan disini dan disini..


smile............  :)

notakaki:
saya cuma guna nutella botol kecik (220g)

p/s:
orang kata sedap. ayat encik suami: kek free memanglah sedap!
walaupun ada nutella (feberet tu!!) saya tetap takleh telan banyak2 butter cake. tetap rasa macam kek yg mamak roti naik motor jual masa zaman skolah rendah dulu2.. tokak den ni ngada2 bonar!


5 comments:

zihan said...

sedapnyee..rumah saya ni kalau nutella tu beli satu botol 2 3 hari je kot tahan..my daughter ratah macam tu jer..takde sapu2 atas roti dah..huhu btw tgh intai2 recipe red velvet cake akak ni..kalau ade masa nak try..:)

mrs plain-june said...

salam kenal zihan.. anak akak yg kecik dolu2 mcm tu jugak.. tp skrg dia dah kurang minat pulak dgn nutella.. mungkin dah jemu agaknya..
selamat ber-RV :)

Rima said...

Alamak JUne.. me and pound cake!! macam nak buat but kan ku busy banget buat masa ni huhu.. ohhh tidakkk... sure anak ku try buat balik KL nanti :opp

rostina76 said...

hi jue...lajunye smp tinggal 1 slice je.btw swirl tu cantik. ambe yg xreti ni dokleh imaging camana nak buat wave tu.hehe

mrs plain-june said...

sis rima.. hope you'll find time to try this recipe.. kat blog lain komen sedap kemain.. ;)

mcted, takyah buat swirl pun tu.. letak selapis batter pastu lapiskan nutella then batter then nutella & last skali batter. pastu ambik pisau, buat garisan segaris kat tengah adunan dlm acuan tu.. ha.. lupa plak ada step by step kat blog ni: http://whippedbaking.com/2011/12/28/nutella-swirl-poundcake/

Related Posts with Thumbnails