assalamu'alaikum wrt wbt
alhamdulillah.. dalam kelamkabut buat kek sebab nak ke kenduri..
dan menggodek2 adunan dalam berbaju-kenduri (mujur x comot!)
sempat siap sebijik butter cake versi zebra..
dan jadi la jugak zebra-nya w/pun belangnya makin lama makin tebal :p
nampak somel je kan belang2 tu? :D |
sumber: bakersroyale.com
- 3cwn tepung kek <-- saya guna tepung superfine
- 2tsp baking powder
- 1/2tsp garam
- 2 1/2cwn gula, asingkan kpd 2cwn + 1/2cwn
- 1/2cwn serbuk koko
- 6Tbs air
- 1 1/2cwn butter (170g), dicairkan dan sejuk pada suhu bilik
- 1 1/2tsp vanilla
- 5biji telur
- 1/2cwn susu
tatacara:
- panaskan oven ke 175C dan gris dan tepungkan loyang bundt.
- ayak tepung, baking powder dan garam. ketepikan.
- satukan 1/2cwn gula, serbuk koko dan air dalam mangkuk besar. ketepikan dulu.
- pukul butter dan 2cwn gula (saya guna 1 1/2cwn gula) hingga kembang. masukkan telur satu demi satu. kemudian masukkan vanilla.
- masukkan adunan tepung secara berselang-seli dengan susu: tepung-susu-tepung-susu-tepung dan pukul hingga sebati.
- keluarkan 2cwn adunan dan masukkan kedalam mangkuk berisi adunan koko.
- sendukkan adunan asal kedalam loyang secara berselang-seli dengan adunan koko. teknik boleh tengok disini.
- bakar selama 50-60minit.
nota:
utk mendapatkan butter cake yg sedap sila guna butter yg lajat seperti SCS (mahal berapi!). kalau guna butter murah macam batekap, memang rasa macam kek yg mamak roti jual dolu2 :p
oh well.. quality do comes with price indeed.
2 comments:
assalam June
Yesss, memang comel rupa zebra (bundt cake) itew, hehe.. Dah lawa2 bersiap, sempat lagi buat kek eh? Gitulah semangat TunTeja, hehe..
Yeslaaa...SCS mmg sedap tapi mahal. I dah pencen, so I guna farmcow jer. Tu pun dah naik harga. Kalau tau buat butter sendiri, kan bagus? ;-)
gud idea kak cs. jom kita cari teknik buat butter sendiri. err.. kena bela lembu dululah! jom team up dgn anie kat nz.
Post a Comment