Friday, March 11, 2011

chocolate muffins for kiddos

i made this muffins for muaz birthday on friday, 11/03/11.
untuk dia bawak ke educare, bagi kat kawan2 & teachers ;)

ummi mintak maaf sayang.. ini saja yang ummi mampu..
kesian anak itu.. dia asyik tanya.. ummi nak buat kek apa?
ummi tanya balik.. boleh tak kalau ummi buat muffins saja?
rasanya dia tak kenal muffins & cuppycake
sebab dia tanya.. nak letak gambar apa atas tu?
huhuhu.. kesian sungguh anak ummi :(
ummi kerastangan nak oiii.. udahle kalut dgn nak packing
malam ni ummi pulun buat muffins chocolate dulu ya..
packing ummi buat esok2 aja..


the black beauty. perahsan :p

sumber: tasteofhome.com
bahan2:
  •  2 2/3cwn tepung
  • 1 1/2cwn gula <-- saya letak 1 1/4cwn
  • 1/2cwn serbuk koko
  • 1 1/2sdk baking soda
  • 1/2sdk garam
  • 3biji telur
  • 1cwn sour cream/ applesauce
  • 1/2cwn air
  • 1/2cwn susu <-- saya guna 1cwn susu, air tak letak
  • 1/2cwn minyak sayuran
  • 1sdk vanilla extract
  • 1/2cwn semisweet chocolate chips
tatacara:
  1. panaskan oven 160C. sediakan 24 muffin cups.
  2. gaul sebati bahan2 kering: tepung, gula, serbuk koko, baking soda dan garam.
  3. dalam mangkuk berasingan, gaul sebati bahan2 basah: telur, sour cream, susu, minyak dan vanilla.
  4. masukkan bahan basah kedalam bahan kering dan gaul sebati.
  5. masukkan chocolate chips (saya masukkan separuh dan separuh lagi tabur atas adunan dalam muffin cups).
  6. tuang adunan kedalam muffins cups lebih kurang 2/3penuh.
  7. bakar selama 20-25minit.

ai ai captain! we're ready to go :)

saya oder kotak letak muffins tu dari adik saya, dell@marryme2u
it fits just nice :)
tapi kalau buat cupcake & deco lawa2 laaaagi cantik! huhuhu..
sticker doraemon pun oder dari dell. tengkiu so much cek!!
muaz sengih macam kerang busuk bila tengok sticker tu :D
eh, dua kali pandang.. mcm serupa pulak dengan doraemon tu! hehe..


isi perut dalam brown paper bag

nota:
waduh.. next 2nd batch terlebih liquid! susu+air saya letak 2cwn! *tepuk dahi*
dah sealed dengan sticker baru sedar! dahtu guane?
nak bukak semula semuanya?
aiyaiyai.. ghaplah jingga sungguh!
cuma dapat trace half of it so, kena inform teachers.. pls check.. yg mana nampak tak berapa naik, pls throw away. jadik mcm muffin custards pulak :(

oho! bangun pagi ni with clear minds (walaupun tak cukup tidoq), i decided to try making another batch and send it to school together with the packed ones.. nanti minta tolong teacher gantikan siapa2 yg dapat yang tak jadik tu. hopefully they can help!



2 comments:

DG said...

Yummy cupcake & great packaging!

mrs plain-june said...

thanks DG :). hope the kids enjoy it!

Related Posts with Thumbnails